Wat is voordeliger: je collectief of individueel verzekeren? Dit is een interessante vraag, aangezien maar liefst 69% van de Nederlanders een collectieve zorgverzekering heeft. Met name grote verzekeraars zoals Zilveren Kruis Achmea, VGZ, Menzis en CZ bieden collectiviteitskortingen aan via werkgevers, (vak)bonden en verenigingen. De grote vraag is: Ben je met een collectieve verzekering beter af?
Het voordeel
Als eerste natuurlijk de collectiviteitskorting, die de verzekeraar uitdeelt. Soms kunnen ook gezinsleden profiteren van de korting. Dit scheelt uiteindelijk in de premie die je maandelijks moet betalen. Helemaal als jij degene bent die de rekening betaalt. Daarnaast zijn de voorwaarden en dekkingen soms beter of uitgebreider. Je krijgt dus meer voor minder.
Niet voordeliger
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) sprak in september 2015 sterke twijfels uit over het nut van een collectieve zorgverzekering. Het oorspronkelijke doel, een scherpe premie, wordt vaak niet meer behaald. Pricewise onderzocht dit bij de drie zorgverzekeraars met grote collectieven. Wat blijkt? Zelfs met hoge collectiviteitskortingen betaal je soms tot wel € 120,- per jaar meer in vergelijking met gelijkwaardige individuele verzekeringen.
Ben jij beter af met een individuele zorgverzekering?
Kleine moeite om dat even te checken
Grote verzekeraars: groot verschil
Zilveren Kruis is met 3,5 miljoen klanten de grootste zorgverzekeraar in Nederland. Maar wist je dat collectief verzekerden bij Zilveren Kruis Achmea, ondanks de collectiviteitskorting van 10%, jaarlijks nog steeds € 98,- duurder uit zijn in vergelijking met een soortgelijke zorgverzekering van een andere verzekeraar zonder collectiviteit?
Niet beter af
“Veel mensen denken ten onrechte dat ze met een zorgverzekering van de zaak of een ander collectief veel beter af zijn dan met een individuele polis,” stelt Hans de Kok, directeur van Pricewise.nl. “Check je verzekering dus altijd op premie en de voorwaarden. Vaak krijg je bij een collectief extra behandelingen voor de fysiotherapeut ‘cadeau’. Maar de meeste gezonde mensen hebben daar niets aan.”
Sommige werkgevers betalen de jaarpremie voor hun werknemers vooruit en verrekenen die vervolgens maandelijks via het loonstrookje (broekzak-vestzak dus). Dat levert in dergelijke gevallen maar tot 3% extra voordeel op voor de werknemer. Daarnaast wordt in sommige situaties een deel van de premie betaald door jouw werkgever (werkgeversbijdrage genoemd).
Je verandert van baan, wat nu?
Hoe gaat het met je collectiviteitskorting in onderstaande, meest voorkomende, situaties?
- Je verandert tussentijds van werkgever (1/2)
Biedt je nieuwe werkgever geen collectieve zorgverzekering aan? Dan wordt je verzekering meestal omgezet naar een duurdere, individuele verzekering van dezelfde zorgverzekeraar, zonder aantrekkelijke kortingen. - Je verandert tussentijds van werkgever (2/2)
Biedt je nieuwe werkgever wél een collectieve zorgverzekering? Dan bestaat er gelukkig de gedragscode Goed Zorgverzekeraarschap. Deze gedragscode geeft je de mogelijkheid om gedurende het jaar over te stappen van de ene naar de andere collectieve zorgverzekering. - Je raakt werkloos
Als je werkloos raakt, kun je geen gebruik meer maken van je huidige collectieve zorgverzekering. Neem contact op met je verzekeraar. Vaak biedt deze je een ander, duurder, collectief aan. Stap je niet over op een ander collectief? Dan vervalt je collectieve korting en wordt je polis automatisch omgezet naar een duurdere, individuele polis. - Je gaat met pensioen
Gelukkig kun je via veel werkgevers je collectieve zorgverzekering behouden als je met pensioen gaat. Is dit niet het geval dan krijg je bericht van je zorgverzekeraar.
Onduidelijke regels
Hoe er met deze situaties wordt omgegaan, wisselt per verzekeraar. Pricewise pleit voor uniforme regels, zodat de verzekeraar niet eenzijdig jouw korting kan laten vervallen. Neem in ieder geval altijd contact op met je verzekeraar. Vaak zoekt deze een ‘passende’ oplossing die aansluit bij je nieuwe situatie. Heb jij andere ervaringen? Je mag ze altijd met ons delen.
Laat een reactie achter