Doe je een claimmelding, betaal je jouw premie niet voor bijvoorbeeld je zorg- of inboedelverzekering of krijg je een ontzegging van je rijbevoegdheid? Dan krijg je een CIS registratie. In deze blog lees je wat een CIS registratie is, hoe je zo’n registratie kan inzien en of je alsnog een verzekering kunt afsluiten.
1. Wat is een CIS registratie? | 4. CIS registratie opvragen |
2. Wanneer krijg je een CIS registratie? | 5. CIS registratie verwijderen |
3. Auto verzekeren met CIS registratie |
Wat is een CIS registratie?
CIS staat voor Stichting Centraal Informatie Systeem. Dit is een stichting in Nederland die gegevens beheert voor deelnemende verzekeraars en ‘andere volmachten’. Het gaat om allerlei verschillende verzekeraars, zoals autoverzekeraars, schadeverzekeraars en pensioen- en levensverzekeraars. Een verzekeraar kan ook een andere organisatie de bevoegdheid geven om namens de verzekeraar aanvragen voor een verzekering te behandelen, accepteren en verwerken. Dit zijn de ‘andere volmachten’.
De (persoons)gegevens die CIS registreert, worden verzameld volgens de bepalingen van de Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG). Registraties in de databank van CIS kunnen alleen worden geplaatst door deelnemende verzekeraars en gevolmachtigden.
De informatie die in het CIS geregistreerd staat, kunnen verzekeraars gebruiken om bijvoorbeeld risico’s in te schatten en bij het vaststellen van een premie.
Wanneer krijg je een CIS registratie?
Er zijn vijf soorten CIS registraties:
1. Schademeldingen
Dien je een schadeclaim in bij je verzekeraar? Dan worden jouw persoonsgegevens en schadeclaim in de databank van CIS geregistreerd. Het maakt niet of je wel of niet schuldig was. Ook de dekking van je verzekering speelt geen rol.
2. Onverzekerd motorvoertuig
In Nederland is een WA-verzekering minimaal verplicht. Ben je betrokken bij een aanrijding met een onverzekerde auto? Dan riskeer je niet alleen een boete voor onverzekerd rijden, maar krijg je ook een CIS registratie. De gegevens van de kentekenhouder/eigenaar (of bestuurder) worden genoteerd.
3. Verzekeraar zegt je verzekering op
Wanneer je de premie niet betaalt of bewust onjuiste gegevens hebt versterkt, mag een verzekeraar jouw verzekering opzeggen. De verzekeraar kan dit vervolgens registreren in de CIS-databank.
4. Ontzegging rijbevoegdheid
Heeft de rechter jouw rijbevoegdheid ontzegt? Dan wordt dit in CIS geregistreerd. Niet door de verzekeraar, maar door de overheid. Jouw verzekeraar kan dit vervolgens zien in het registratiesysteem.
5. Speciale meldingen (Extern Verwijzings Register)
Consumenten die verzekeringsfraude plegen of niet de (volledige) waarheid opgeven bij het aanvragen van een verzekering, krijgen een EVR-registratie. Een verzekeraar kan jouw aanvraag afwijzen als je een EVR registratie hebt.
Niet alle verzekeraars maken CIS registraties. Of jouw verzekeraar dit doet, moet je terug kunnen vinden in de consumenteninformatie, polisvoorwaarden, privacyverklaring en/of op schadeaangifteformulieren.
Auto verzekeren met CIS registratie
Heb je een CIS registratie en wil je een autoverzekering afsluiten? Dan kan het zijn dat de autoverzekeraar jouw aanvraag afwijst. Verzekeraars mogen namelijk zelf bepalen wie zij wel en niet accepteren als klant. Dit geldt niet alleen voor autoverzekeraars, maar ook voor andere verzekeraars waar jij een verzekering wilt afsluiten. Bijvoorbeeld als je een inboedelverzekering of rechtsbijstandverzekering gaat afsluiten. Je kunt bij jouw verzekeraar meer informatie vragen over de acceptatievoorwaarden. Zorgverzekeraars vormen een uitzondering op deze regel. Zij moeten iedereen als klant accepteren voor de basisverzekering.
CIS registratie opvragen
Je kunt bij CIS een inzageverzoek doen, zodat je jouw CIS registratie kunt inzien. Je kunt alleen jouw eigen CIS registraties inzien, want een inzageverzoek is persoonsgebonden. Je kunt de CIS registratie van bijvoorbeeld je partner of anderen dus niet inzien.
CIS registratie verwijderen
Je kunt een CIS registratie niet zelf verwijderen. Dit kan alleen de organisatie doen die deze CIS registratie heeft gedaan. Weet je niet wie dit is? Dien dan een inzageverzoek in bij CIS. Je ziet dan wie de CIS registratie heeft gedaan, wanneer dit is gebeurd en waarom.
Klopt de CIS registratie niet of ben je het er niet mee eens? Dan heb je twee opties. Je kunt contact opnemen met de betrokken verzekeraar of een correctieverzoek indienen via CIS. Dit moet binnen drie maanden nadat je via het inzageverzoek je CIS registraties hebt ontvangen.
Zo, nu weet je alles wat je moet weten over een CIS registratie! Sta jij op het punt om een nieuwe verzekering af te sluiten? Vergeet dan niet verschillende verzekeringen te vergelijken! Zo kies je de verzekering die het beste bij jouw persoonlijke situatie past én je bespaart geld.
Laat een reactie achter