Claim je schade bij je verzekering, betaal je jouw premie niet of krijg je een ontzegging van je rijbevoegdheid? Dan krijg je een CIS-registratie. Dit kan invloed hebben op je mogelijkheden om verzekeringen af te sluiten. In deze blog leggen we uit wat een CIS-registratie is, wanneer je zo’n registratie krijgt, hoelang deze blijft staan en wat je kunt doen als je ervan af wilt.
Wat is een CIS-registratie?
CIS staat voor Stichting Centraal Informatie Systeem. Dit is een stichting in Nederland die gegevens beheert voor deelnemende verzekeraars en ‘andere volmachten’. Het gaat om allerlei verschillende verzekeraars, zoals autoverzekeraars, schadeverzekeraars en pensioen- en levensverzekeraars. Een verzekeraar kan ook een externe organisatie inschakelen om aanvragen voor een verzekering te behandelen, accepteren en verwerken. Zo’n organisatie noemen we een volmacht.
De gegevens in het CIS-register worden gebruikt om risico’s beter te kunnen inschatten, fraude te voorkomen en schadeclaims correct af te handelen. Alle gegevens worden vastgelegd volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Registraties in de databank van CIS kunnen alleen worden geplaatst door deelnemende verzekeraars en gevolmachtigden.
Wanneer krijg je een CIS-registratie?
Je kunt door verschillende oorzaken een CIS-registratie krijgen. De meest voorkomende redenen zijn:
1. Schademeldingen
Dien je een schadeclaim in bij je verzekeraar? Dan worden jouw persoonsgegevens en schadeclaim in de databank van CIS geregistreerd. Het maakt niet of je wel of niet schuldig was. Ook de dekking van je verzekering speelt geen rol.
2. Onverzekerd motorvoertuig
In Nederland is een WA verzekering minimaal verplicht. Ben je betrokken bij een aanrijding met een onverzekerde auto? Dan riskeer je niet alleen een boete voor onverzekerd rijden, maar krijg je ook een CIS-registratie. De gegevens van de kentekenhouder/eigenaar (of bestuurder) worden genoteerd.
3. Verzekeraar zegt je verzekering op
Wanneer je de premie niet betaalt of een andere contractuele verplichting niet nakomt, mag een verzekeraar jouw verzekering op een gegeven moment opzeggen. De verzekeraar registreert dit in de CIS-databank.
4. Ontzegging rijbevoegdheid
Heeft de rechter jouw rijbevoegdheid ontzegt? Dan wordt dit in CIS geregistreerd. Niet door de verzekeraar, maar door de overheid. Jouw verzekeraar kan dit vervolgens zien in het registratiesysteem.
5. Speciale meldingen (Extern Verwijzingsregister)
Consumenten die verzekeringsfraude plegen of niet de (volledige) waarheid opgeven bij het aanvragen van een verzekering, krijgen een EVR-registratie. Een verzekeraar kan jouw aanvraag afwijzen als je een EVR–registratie hebt. Dit mag overigens ook als je geen EVR-registratie hebt, met uitzondering van de basiszorgverzekering.
Niet alle verzekeraars maken CIS-registraties. Of jouw verzekeraar dit doet, kun je terugvinden in de consumenteninformatie, polisvoorwaarden, privacyverklaring en/of op schadeaangifteformulieren.

Hoelang blijft een CIS-registratie staan?
De duur van een CIS-registratie hangt af van het type registratie. Hieronder een overzicht:
Type registratie | Registratieduur |
Schademelding | 5 jaar |
Onverzekerd voertuig | 5 jaar |
Verzekeraar zegt verzekering op | 5 jaar als je niet aan de verplichtingen van het contract voldoet, 3 jaar als je de premie niet op tijd hebt betaald |
Ontzegging rijbevoegdheid | 5 jaar, vanaf de laatste dag van de ontzegging |
Speciale meldingen | Tot 8 jaar |
Je wordt niet automatisch geïnformeerd wanneer de registratie wordt verwijderd.
Autoverzekering met CIS-registratie
Heb je een CIS-registratie en wil je een autoverzekering afsluiten? Dan kan het zijn dat de autoverzekeraar jouw aanvraag afwijst. Verzekeraars mogen namelijk zelf bepalen wie zij wel en niet accepteren als klant. Dit geldt niet alleen voor autoverzekeraars, maar ook voor andere verzekeraars waar jij een verzekering wilt afsluiten. Bijvoorbeeld als je een inboedelverzekering of rechtsbijstandverzekering gaat afsluiten. Je kunt bij jouw verzekeraar meer informatie vragen over de acceptatievoorwaarden. Zorgverzekeraars vormen een uitzondering op deze regel. Zij moeten iedereen als klant accepteren voor de basisverzekering. Voor aanvullende verzekeringen mogen zij aanvragen wel afwijzen.
CIS-registratie opvragen
Je kunt bij CIS een inzageverzoek doen, zodat je jouw CIS-registratie kunt inzien. Je hebt altijd het recht om te weten welke gegevens over jou zijn vastgelegd. Het opvragen van je CIS-registratie kan:
- via de WebApp van CIS (met behulp van de Yivi-identificatie-app).
- per post, door een ingevuld inzageformulier te sturen met een kopie van je legitimatiebewijs.
CIS-registratie van je partner
Je kunt alleen je eigen CIS-registraties inzien, want een inzageverzoek is persoonsgebonden. Je kunt de CIS-registratie van bijvoorbeeld je partner of anderen dus niet inzien.

CIS-registratie hypotheek
Een CIS-registratie kan ook gevolgen hebben voor je hypotheek. Soms kun je daardoor geen opstalverzekering afsluiten, en die is verplicht bij een hypotheek. Daardoor kan het langer duren voordat je hypotheek wordt goedgekeurd, of kan deze zelfs helemaal worden afgewezen.
CIS-registratie verwijderen
Je kunt een CIS-registratie niet zelf verwijderen. Dit kan alleen de organisatie doen die deze CIS-registratie heeft gedaan. Weet je niet wie dit is? Dien dan een inzageverzoek in bij CIS. Je ziet dan wie de CIS-registratie heeft gedaan, wanneer dit is gebeurd en waarom.
Klopt de CIS-registratie niet of ben je het er niet mee eens? Dan heb je twee opties. Je kunt contact opnemen met de betrokken verzekeraar of een correctieverzoek indienen via CIS. Dit moet binnen 3 maanden nadat je via het inzageverzoek je CIS-registraties hebt ontvangen.
Zo, nu weet je alles wat je moet weten over een CIS-registratie! Sta jij op het punt om een nieuwe verzekering af te sluiten? Vergeet dan niet verschillende verzekeringen te vergelijken! Zo kies je de verzekering die het beste bij jouw persoonlijke situatie past én je bespaart geld.
Laat een reactie achter