Sinds 1 januari 2023 zit er geen btw meer op zonnepanelen. Toch kan het zijn dat jij wel btw hebt betaald over jouw zonnepanelen, bijvoorbeeld als je de factuur al in 2022 hebt ontvangen. Als jij wel btw hebt betaald op jouw zonnepanelen, kan het zo zijn dat je alsnog btw kan terugvragen. Gunstig! We vertellen je hoe.
Btw op zonnepanelen afgeschaft
Sinds 1 januari hoef je geen btw meer te betalen op zonnepanelen. Handig, want het kopen van zonnepanelen wordt hierdoor een stuk aantrekkelijker. Het aanschaffen van zonnepanelen is namelijk voordeliger en jouw energierekening is lager. Winning! Bovendien helpt het ook nog eens om onze energie groener te maken. Door de afschaffing van btw op zonnepanelen probeert de overheid de overgang naar duurzame energie te stimuleren.
Situaties waarin je nog wél btw op zonnepanelen kan terugvragen
Door de afschaffing van btw op zonnepanelen kun je doorgaans geen btw meer terugvragen. Toch zijn er uitzonderingen, waardoor je in sommige situaties nog wél btw op zonnepanelen kan terugvragen.
Heb jij je factuur ontvangen voor 1 januari 2023? Dan heb je waarschijnlijk btw betaald over de zonnepanelen. Lucky you: je kan nog steeds de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je je aankoopfactuur en eventuele andere bewijsstukken bij de hand hebt wanneer je je verzoek indient. We vertellen je precies hoe je btw op zonnepanelen kan terugvragen.
Btw op zonnepanelen terugvragen: hoe werkt het precies?
Heb jij zonnepanelen gekocht met 21% btw? Binnen 6 maanden na het jaar waarin je zonnepanelen hebt gekocht, kun je die btw (gedeeltelijk) terugkrijgen van de Belastingdienst. Kocht je in 2022 zonnepanelen? Dat betekent dat je voor 1 juli 2023 btw moet terugvragen. Het is belangrijk dat je aan de onderstaande voorwaarden voldoet.
- Je naam staat op het energiecontract.
- Je naam staat op de factuur van de zonnepanelen.
- Je wekt stroom op en levert een deel hiervan terug aan jouw energiebedrijf.
- Je doet niet mee aan de kleineondernemersregeling (KOR).
Wil je de btw over jouw zonnepanelen terugvragen maar doe je al minstens 3 jaar mee aan de kleineondernemersregeling? Dan moet je je eerst via de Belastingdienst afmelden. Meld je je niet op tijd af? Dan kan het zijn dat je maar een gedeelte van de btw terug krijgt of zelfs helemaal niets.
Hoe je dit precies doet? We leggen het je uit!
De eerste stap is om het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ in te vullen. Met dit formulier meld je je aan als btw-ondernemer. Omdat je met je zonnepanelen stroom opwekt en voor een deel teruglevert aan je energiebedrijf, ziet de Belastingdienst jou als een soort ondernemer. En als ondernemer kun je btw terugvragen.
Tijdens deze eerste stap krijg je de keuze of je je wilt aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Check de website van de Belastingdienst voor meer informatie over de kleineondernemersregeling.
Als je de eerste stap hebt afgerond, doet de overheid een brief voor jou op de post. Heb je hem ontvangen? Dan kun je door met de volgende stap. Nu is het tijd om de Belastingdienst op de hoogte te stellen van jouw rekeningnummer. Zonder rekeningnummer door te geven, kun je geen btw terugvragen. Omdat je nu als een soort ondernemer wordt gezien, kun je met je DigiD inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk.
Heb je de tweede stap ook afgerond? Dan is het tijd voor de laatste stap: btw-aangifte. In dezelfde omgeving waarin je tijdens stap 2 hebt ingelogd, kun je de daadwerkelijke btw-aangifte invullen. De Belastingdienst heeft de aangifte alvast voor jou klaargezet.
Let op: ben je zzp’er of heb je een eenmanszaak? Dan moet je de btw die je moet afdragen optellen bij je gewone omzet. De btw van de zonnepanelen die je mag terugvragen, dien je op te tellen bij de zakelijke voorbelasting. Na je btw-aangifte zie je welk bedrag je terugkrijgt van de Belastingdienst. Klaar is Kees!
Vind de beste offertes voor zonnepanelen
Laat een reactie achter