Uit de onlangs gepubliceerde voorjaarsnota blijkt dat het kabinet van plan is de energiebelasting op stroom te verlagen. Maar de belasting op gas gaat juist omhoog. Wat betekent dat voor de portemonnee van Nederlanders? Prijsvergelijker Pricewise zet het op een rijtje.
De energierekening blijft voor de meeste mensen hoog. Daarom zoekt het kabinet naar oplossingen om huishoudens te helpen de energierekening te kunnen dragen. Met een verlaging van de energiebelasting op stroom (-1,24 eurocent per kWh) zullen huishoudens in Nederland er iets op vooruitgaan. Kanttekening is wel dat de energiebelasting op gas met 2,5 eurocent per kuub omhooggaat. Zo blijft er een lichte stimulans om over te stappen van gas naar stroom.
De afgesproken 200 miljoen energielastenverlichting komt mondjesmaat bij huishoudens terecht. Eerder werd 20 euro per huis per jaar geraamd, maar in de praktijk valt dat tegen.
Nieuwere appartementen besparen het meeste
Kleine (nieuwere) aardgaswoningen profiteren het meest van de nieuwe belastingen. Een bewoner in een nieuw, klein appartement gaat 22 procent minder energiebelasting op hun rekening terugzien in 2026.
Een bewoner in een oud, klein appartement betaalt 9 procent minder, wat neerkomt op een besparing van ruim 5 euro per jaar. Bewoners in een oud klein of middelgroot rijtjeshuis hebben bijna geen verlaging (1 procent) van de energiebelastingen.
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Voor een gezin met een jaarverbruik 2000 kWh stroom en 1000 m3 gas is het belastingvoordeel per saldo bijna nihil. Huishoudens die veel of alleen stroom verbruiken, profiteren relatief meer, omdat de energiebelasting op stroom lager en op gas juist hoger komt te liggen in 2026. Het blijft daarmee lonen om je woning goed te isoleren en zo min mogelijk gas te verbruiken.”
Meerpersoonshuishoudens besparen minder
Woon je met twee of meer personen in een klein oud appartement dan ga je 4 procent minder energiebelastingen betalen in 2026. Dat komt neer op 10 euro per jaar. Wie in een middelgroot, nieuw rijtjeshuis woont gaat ook 4 procent minder energiebelasting betalen, dus dat levert dan 18 euro op, omdat het stroomverbruik hoger ligt. Gezinnen in een grote vrijstaande woning besparen niets met deze nieuwe regeling.

Verzachting afschaffing salderingsregeling
Huishoudens die voornamelijk gebruik maken van stroom in plaats van gas profiteren het meeste van de verlaging van belasting op stroom tezamen met extra vermindering energiebelasting op hun rekening.
Huishoudens met zonnepanelen zullen over twee jaar het afschaffen van de salderingsregeling iets minder in de portemonnee voelen met deze verlaging. De belasting op stroom daalt met 10 procent, als dat in 2027 zo blijft, heft dat het salderingsnadeel een klein beetje op.
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “De vermindering energiebelasting op de energierekening stijgt met 5 euro per jaar. De btw op de energierekening wijzigt niet. Ook de sterk fluctuerende leveringskosten in de vorm van energieprijzen, blijven belast met hoge btw. Bovendien zullen de netbeheerkosten naar verwachting fors stijgen in 2026 en de jaren daarna. De verlaging van energiebelasting voor stroom is een mooie handreiking van het kabinet, maar zal de Nederlander in de praktijk weinig voordeel opleveren. De hoogte van de energierekening in 2026 is nog lastig in te schatten, maar de verminderde belastingdruk zal slechts een marginaal effect hebben.”