De strijd om de bit is al een tijdje losgebarsten. Zo biedt KPN razendsnel internet via glasvezel tot wel 1000 Mbit/s en is Ziggo bezig met de uitrol van Giganet, met ook een maximum snelheid van 1000 Mbit/s. T-Mobile volgt op de voet. Ook met hun Internet Premium moet je deze snelheden kunnen halen. Wat gebeurt er allemaal en wat heb jij er precies aan?
Snel, sneller, snelst
Het lijkt wel alsof we steeds sneller internet moeten, maar is dat wel nodig? En als je moet kiezen, wil je dan internet via de telefoon- of televisielijn of toch glasvezel? Er zijn verschillende technieken om internet bij jou thuis af te leveren. We leggen uit hoe het zit.
Internet via de telefoon
Koper, of DSL, is de techniek om een internetsignaal via je telefoonlijn te sturen. Vroeger nog met zo’n inbelverbinding (hoor je hem?). Tegenwoordig kun je gelukkig bellen en internetten tegelijk.
Telefoonlijnen zijn relatief gevoelig voor ruis. Vooral als je een beetje ver weg van je wijkkast zit. Door deze ruis is de internetsnelheid vaak laag. DSL is wel sneller geworden door verschillende upgrades, maar het maximum blijft ongeveer 200 Mbit/s.
Internet via de televisie
Kabelinternet gebruikt de televisieaansluiting voor je internet. De coaxkabel heeft minder last van ruis. De maximale snelheid is 1000 Mbit/s. Helaas is dat nog lang niet overal in Nederland haalbaar.
Er is één grote speler als het gaat om kabelinternet in Nederland en dat is Ziggo. Er zijn nog een aantal andere kleine spelers. Je hebt geen keuze in provider als het gaat om kabelinternet op je adres. De aanbieder van het netwerk heeft op die plek alleenrecht.
Internet via glasvezel
Waar koper ooit speciaal voor telefoon was gemaakt en kabel voor je televisie, is glasvezel echt ontwikkeld voor internet. Het is de meeste efficiënte manier om een internetsignaal te sturen. Het werkt met lichtsignalen en je hebt hierdoor geen last van signaalverlies. KPN en Ziggo maken bijvoorbeeld gebruik van glasvezelinternet. Voor het laatste stukje wordt trouwens vaak wel gebruikgemaakt van de telefoon- of televisiekabel. KPN is bezig om de telefoonlijn volledig te vervangen, maar dit is geen simpel klusje.
Glasvezel zorgt ervoor dat providers snelheden tot 1000 Mbit/s kunnen aanbieden. De juiste apparatuur heeft trouwens ook veel invloed op de uiteindelijke snelheid. Er lijkt momenteel geen einde te komen aan hoe snel internet via glasvezel kan worden. Dus wie weet hoe deze battle of the bits verder gaat…
Vergeet de uploadsnelheid niet
Naast de downloadsnelheid, kan ook de uploadsnelheid belangrijk voor je zijn. In plaats van data downloaden, stuur je met uploaden data het internet op. We hebben het dan bijvoorbeeld over een foto uploaden op Facebook, of een filmpje op Youtube plaatsen. Maar ook bij het gamen of het verzenden van e-mails is de uploadsnelheid de baas.
De uploadsnelheid is vaak een stuk lager dan de downloadsnelheid. Maar bij glasvezel is het soms even snel, afhankelijk van de provider. In onze vergelijker zetten wij de uploadsnelheid er altijd duidelijk bij. Handig! Denk vooral ook even na over welke internetsnelheid je eigenlijk nodig hebt. Want als je in je eentje bent en alleen een laptop hebt, is dat een heel ander verhaal als voor een gezin met een smarthome vol online gadgets.
Beschikbaarheid op jouw adres
Naast jouw persoonlijke behoeften is er natuurlijk nog de beschikbaarheid. In een groot gedeelte van Nederland is 1000 Mbit/s nog niet beschikbaar. Je kunt bij ons gemakkelijk internet vergelijken. Als je je postcode invult in onze vergelijker, dan zul je zien wat er allemaal beschikbaar is op jouw adres. Eén ding is zeker, 1000 Mbit/s wint voor nu de battle en is klaar voor een de toekomst zonder (internet)grenzen.
Laat een reactie achter