Je hebt geen rijbewijs, maar wilt wel een auto kopen. Vind je handig, want je hebt bijna je rijbewijs of je mag om wat voor reden dan ook niet zelf rijden. Iemand anders kan dat wel, ook in jouw auto. Je zet de auto op jouw naam – jij bent dus de eigenaar – maar de wagen moet ook nog verzekerd worden. Steeds minder verzekeraars accepteren een verzekeringsaanvraag van iemand zonder rijbewijs. Een auto verzekeren zonder rijbewijs is dus niet in alle gevallen makkelijk.
Hoofdbestuurder verplicht
Wil je een auto kopen zonder dat je een rijbewijs hebt – en wil je deze ook niet halen? Weet dan wel dat weinig verzekeraars de aanvraag voor een autoverzekering accepteren als je geen rijbewijs hebt. Accepteert de verzekeraar de aanvraag wél, dan moet je een hoofdbestuurder opgeven. Dat is iemand met een rijbewijs. De eis is wel vaak dat dit iemand is die op hetzelfde adres woont als jij. De hoofdbestuurder beïnvloedt de autopremie voor een deel, omdat de autoverzekeraar hiermee het risico op schade inschat.
Bedenk wie de verzekeringsnemer wordt
Als jij zonder je rijbewijs de verzekeringsaanvraag doet, wordt deze dus vaak niet geaccepteerd. De premie die je betaalt voor een verzekering, wordt beïnvloed door de hoofdbestuurder. Ook belangrijk is het voor de autoverzekeraar bij wie ze moeten zijn als er schade wordt gereden. Het is allemaal wat lastiger, en daarom is het handiger als een verzekeringsnemer óók de hoofdbestuurder is. Bedenk dus vooraf goed wie de verzekering gaat afsluiten.
Zorg dat je auto goed verzekerd is
Schorsen of tijdelijk overschrijven
Heb je een auto gekocht (of geërfd) omdat je zéér waarschijnlijk binnenkort je rijbewijs in de pocket hebt? Dan kun je twee dingen doen. Eén: het kenteken van de auto schorsen. Je betaalt dan geen premie. De auto moet in deze periode dan wel op privéterrein (blíjven) staan. Activeer de geschorste verzekering weer als je eindelijk de weg op mag (gefeliciteerd!). Wil je de auto wel al gebruiken? Dan kun je rijden als bijrijder. Je moet de auto dan tijdelijk overschrijven op de naam van iemand anders met een rijbewijs.
Wel verzekeren met verlopen rijbewijs
Er zijn een aantal gevallen waarbij je een auto mag verzekeren zónder rijbewijs. Dat is onder andere als je rijbewijs is verlopen. Het is een open deur, maar ga de weg niet op zonder geldig rijbewijs. De verzekeraar vergoedt dan niets als je schade rijdt. Voor schade die ontstaat zónder dat je autorijdt, ben je wel verzekerd. Dan moet het vanuit je verzekering natuurlijk wel sowieso al gedekt worden.
Uitzondering op de regel
Het kan dus zo zijn dat je gewoon (nog) geen rijbewijs hebt. Maar er zijn ook gevallen waarin een verzekeringsnemer simpelweg nooit een rijbewijs kan halen (of niet meer mág hebben). Zoals het geval kan zijn bij ouderen of zieken en lichamelijk of geestelijk beperkten. Dan ben je dus afhankelijk van iemand die jou kan halen en brengen. Is dit in de auto die je zelf aanschaft en ben jij dus de verzekeringsnemer? Dan is er wel altijd een hoofdbestuurder nodig.
Schade rijden en schadevrije jaren
Maar… hoe zit het als die hoofdbestuurder schade rijdt met jouw auto? Dat is eigenlijk heel simpel: de schade wordt gewoon vergoed zoals dat zou gebeuren als jij de bestuurder was (met rijbewijs). Wat de verzekering dekt, hangt af van welke je hebt afgesloten. Allrisk dekt veel meer schade dan een WA-verzekering. Claim je autoschade? Dan heeft dit invloed op jouw schadevrije jaren. De premie kan hierdoor ook stijgen, want je no-claimkorting daalt.
Nog even in het kort
Het is dus best ingewikkeld. De auto staat op naam van de eigenaar, maar iemand anders kan de hoofdbestuurder zijn. Vraag je als eigenaar van de auto een verzekering aan zónder dat je een rijbewijs hebt? Dan accepteert de autoverzekeraar deze in veel gevallen niet. Máár als je de eigenaar bent, mag iemand anders (met rijbewijs) als hoofdbestuurder opgegeven worden. Als deze persoon de verzekeringsnemer is, is het allemaal veel makkelijker voor de verzekeraar. Bedenk dus wie de auto gaat verzekeren.
Laat een reactie achter