Een kras of deuk in je auto, net nadat je auto uit de wasstraat komt? Dan wil je geen welles-nietes-discussie met de wasstraathouder. Wij vertellen je wie er wanneer verantwoordelijk is voor de schade en of je hiervoor dan verzekerd bent.
Wanneer is de wasstraat verantwoordelijk voor de schade?
Eigenlijk is het heel eenvoudig. Als je geen invloed hebt op de situatie, dan is de wasstraathouder aansprakelijk voor de autoschade. Krijg je verkeerde instructies of heeft de wasstraat technische problemen? Dan sta je in je recht. Denk bijvoorbeeld aan deze situaties:
- Een medewerker maakt krassen of kringen tijdens het handdrogen van de auto.
- Er ontstaat schade door gebrek aan borden of instructies van de medewerker.
- Een borstel schiet los en beschadigt hierdoor je auto.
- Je ruitenwisser breekt af.
Als je vermoedt dat je auto schade heeft opgelopen in de wasstraat, meld dit dan meteen bij de beheerder. Maak foto’s van de schade als bewijs. Vul samen een schadeformulier in en verzamel getuigen als dat kan. Meld de schade vervolgens bij je verzekeraar.
Houd de wasstraathouder voet bij stuk en komen jullie er niet uit? Bespaar jezelf de vervelende discussies. Met een rechtsbijstandsverzekering krijg je juridische hulp bij een conflict.
Wanneer ben je zelf verantwoordelijk voor de schade?
De wasstraathouder verwacht dat je je aan alle regels houdt en instructies opvolgt. Doe je dit niet? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de schade. Bijvoorbeeld als:
- Je na instructie van de medewerker de wasstraat niet op tijd uitrijdt.
- Je de antenne niet van de auto hebt afgehaald.
- Je de buitenspiegels niet hebt ingeklapt.
- Je het dakraam niet goed dicht hebt gedaan.
- Je de borden met instructies niet leest en dus niet opvolgt.
Met een WA-verzekering of WA + beperkt cascoverzekering ben je voor deze schade niet verzekerd. Met een allriskverzekering ben je hiervoor wel verzekerd, daar wordt namelijk ook schade door eigen toedoen uitgekeerd.
Vergelijk autoverzekeringen
Op het moment dat je schade hebt aan je auto, is het al te laat om te checken of je wel goed verzekerd bent. Vergelijk autoverzekeringen daarom elk jaar en check of je nog de juiste dekking hebt voor je auto
P. Vermaas
Bij de meeste wasstraten staat er een bordje dat de eigenaar in geen enkel geval zich aansprakelijk stelt voor de schades. Spreekt hij zich vrij door dit bordje te plaatsen of gelden bovenstaande punten dan nog steeds?
Verder merkt u aan dat wanneer een medewerker krassen maakt de eigenaar aansprakelijk is. Maar is dat ook bij de mechanische wasstraten (roll-over / band wasstraten) ?
Pamela Bodmann
Bedankt voor je reactie! Onze expert autoverzekeringen, Arno Baas, geeft antwoord op jouw vragen:
Bij de meeste wasstraten staat er een bordje dat de eigenaar in geen enkel geval zich aansprakelijk stelt voor de schades. Spreekt hij zich vrij door dit bordje te plaatsen of gelden bovenstaande punten dan nog steeds?
Een bordje waarin de eigenaar van de wasstraat aangeeft zich niet aansprakelijk te stellen voor schade of soortgelijke strekking is geen vrijbrief voor de eigenaar. Als vastgesteld wordt dat de schade aan de auto niet door ‘eigen schuld’ is ontstaan, maar door een tekortkoming aan de zijde van de wasstraat dan kan je de eigenaar aansprakelijk stellen.
Is de wasstraat aangesloten bij de Bovag, dan zijn de Bovag-voorwaarden van toepassing. Hierin is onder andere opgenomen dat schade tot € 4.500 wordt vergoed indien er sprake is van een fout van een medewerker, er onjuiste (was)middelen zijn gebruikt of er een gebrek was aan de installatie.
Verder merkt u aan dat wanneer een medewerker krassen maakt de eigenaar aansprakelijk is. Maar is dat ook bij de mechanische wasstraten (roll-over / band wasstraten)?
In deze situatie is het lastiger om te bewijzen hoe de schade is ontstaan en kunnen we hier geen uitsluitend antwoord op geven. Als je een mechanisch defect als oorzaak kan aantonen, dan kan je de eigenaar aansprakelijk stellen.
Hopelijk ben je zo goed geholpen!