Winterjas aan, muts op en het knisperende geluid van de sneeuw onder je schoenen… ❄️ De winter staat voor de deur. Daarom is het een goed idee om je auto alvast winterklaar te maken. Dit verlengt niet alleen de levensduur van je auto, maar verbetert ook je veiligheid op de weg. Better safe than sorry, toch? Wij vertellen je waar je aan moet denken bij het winterklaar maken van je auto.
1. Zet winterbanden onder je auto
Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland. Toch is het hebben van winterbanden onder je auto geen overbodige luxe, omdat ze zorgen voor betere grip als er sneeuw of ijs op de weg ligt. Dat komt doordat het profiel van winterbanden dieper is. Ook de remweg is korter met winterbanden. Wanneer je winterbanden onder je auto moet zetten? Als de temperatuur onder de 7 graden komt. Vergeet niet om je winterbanden in het voorjaar weer te verwisselen voor zomerbanden.
2. Controleer de bandenspanning
De bandenspanning is afhankelijk van de temperatuur. De geadviseerde bandenspanning wordt opgegeven bij een (buiten)temperatuur van 20 graden. Daalt de temperatuur met 10 graden? Dan daalt de spanning in de band met 0,1 bar.
Stel: de geadviseerde bandenspanning van je auto is 2.0 bar, dan geldt dit bij 20 graden. Controleer je de bandenspanning terwijl het buiten 10 graden is? Dan staat de bandenspanning op 1,9 bar. Omdat je de bandenspanning controleert bij 10 graden, terwijl de adviesspanning van 2.0 bar geldt bij 20 graden, zet je de bandenspanning op 2,1 bar. Bij 0 graden zet je de bandenspanning dus op 2,2 bar.
3. Gebruik ruitenwisservloeistof met antivries
Dalen de temperatuur naar het vriespunt? Vul dan de ruitenwisservloeistof bij met een antivriesvariant. Zoals de naam al zegt: deze bevriest niet. De antivriesvariant is blauw van kleur, de variant die je in de zomer gebruikt is vaak roze of geel.
4. Check de accu
Zul je net zien… Zit je lekker warm in je auto, wil hij niet starten. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat je jouw accu jaarlijks laat controleren, bijvoorbeeld bij de garage. Je kunt dit ook zelf doen met een voltmeter. Bij koude temperaturen gaat de zelfontlading van de accu namelijk sneller. Dit betekent dat de accu langzaam leegloopt.
5. Zet je auto niet op de handrem
In de winter kan een handrem vastvriezen. Parkeer je auto daarom niet met de handrem erop, maar laat je auto in de eerste versnelling staan. Komt deze tip net iets te laat en is je handrem al bevroren? Probeer deze dan verder aan te trekken, zodat het ijs breekt. Als dat niet lukt, kun je jouw auto stationair laten draaien. Dan ontdooien de hendel en handremkabel.
6. Houd je auto schoon
Zorg dat je goed zicht hebt door je ruiten én dat je alles ziet in je spiegels. Verwijder dit met een plastic ijskrabber of leg een beschermingsdeken op je ruiten. Verwijder dit nooit met je ruitenwissers. Deze kunnen beschadigen of kapotgaan.
Er mag tijdens het rijden geen ijs of condens op je ruiten en spiegels zitten. Is dit wel het geval? Dan riskeer je een boete. Veeg sneeuw ook van je auto, want het kan gevaarlijk zijn voor andere weggebruikers als dit tijdens het rijden loskomt.
Let op: gooi geen heet water over je vooruit heen om ijs te laten ontdooien. Je ruit kan barsten door het temperatuurverschil.
7. Zorg voor een wintervoorraad
Een ijskrabber of beschermingsdeken voor je voor- en achterruit mag niet ontbreken in je auto als het hartje winter is. Maar ook een zaklamp, warme trui, water en een set startkabels kunnen van onschatbare waarde zijn als je met je auto vast komt te zitten in de sneeuw. Wat nog meer een musthave is? Ruitenontdooier en slotontdooier. Deze moet je natuurlijk wel buiten de auto bewaren, zodat je er altijd bij kunt.
Laat een reactie achter