Je hebt een nieuwer model op het oog, hij staat eigenlijk altijd op z’n parkeerplek of je bent gaan samenwonen en hebt er maar één nodig. Om wat voor reden dan ook: je wilt je auto verkopen. Waar moet je op letten, hoe kun je de auto het snelst verkopen en hoe ben jij de best mogelijke verkoper? Ga je voor een simpel ‘te koop’-briefje op de ruit of zet jij een advertentie online? En… hoe maak je de auto zo netjes en aantrekkelijk mogelijk voor potentiële kopers? Tip één: eerlijkheid duurt het langst. Met deze 27 tips verkoop je je auto binnen no time.
Vraag een realistische prijs
- Weet wat de dagwaarde van jouw auto is. Dagwaarde auto bepalen? Check hoeveel andere verkopers vragen voor hun auto van hetzelfde merk, model, bouwjaar en aantal kilometers. Weinig kilometers gereden of is de auto redelijk nieuw? Laat dat dan zeker naar voren komen in de advertentie.
- Vertel eerlijk waarom jij de auto weg doet – of vertel dit tijdens een eventueel gesprek met een geïnteresseerde koper.
Zorg dat je alle officiële, belangrijke gegevens kunt laten zien
- Hoe zekerder jij overkomt en hoe meer je kunt bewijzen met papierwerk, hoe prettiger de koper zich bij jou voelt. Hou je ID-bewijs of paspoort en de kentekenbewijzen (deel 1A, 1B en deel 2) dus bij de hand. Grote kans dat de koper het chassisnummer op de auto wil vergelijken met dat op het kentekenbewijs. Als hij dit meteen kan doen, wekt dat vertrouwen. Vraag ook een tellerrapport aan bij de RWD. Daarmee bied je mogelijke kopers inzicht en zekerheid over de tellerstand van de auto.
Toon onderhoudsbeurten aan in het boekje
- Weet precies wanneer de auto voor het laatste een apk-keuring heeft gehad en (indien nodig) hoeveel eigenaren de auto al heeft gehad. Is de auto net door de apk-keuring heen? Zet dit dan boven aan een advertentie. Daarmee laat je in een oogopslag zien dat de auto aan de veiligheidseisen voldoet.
- Zorg dat alle onderhoudsbeurten in het onderhoudsboekje staan en laat het boekje zien aan de koper. Daarmee bevestig je dat wat jij zegt over het onderhoud ook echt klopt.
- Als je bang dat je auto niet door de apk komt, kun je een voorkeuring doen. Zo weet je in welke staat de auto verkeert en kun je hier duidelijk over zijn bij een verkoop.
Goedkope autoverzekering voor je huidige of nieuw auto nodig? Wij helpen je
Eerste indruk: vertoning van de auto
- Het eerst wat een koper ziet, is de buitenkant van de auto. Voorspelt de buitenkant niet veel goeds? Laat de rest dan ook maar zitten. Zorg ervoor dat de buitenkant in orde is. Heb je schade of roestplekjes? Bedenk voor jezelf of het de moeite waard is om dit te laten repareren. Zo niet, zeg dan eerlijk tegen de koper waar de schade zit.
- Maak de auto schoon. Prima als jij zo iemand bent die al z’n snoeppapiertjes en frisdrankblikjes laat slingeren. Zorg er alleen voor dat dit opgeruimd is als iemand je auto komt bekijken. Haal een stofzuiger door de wagen, haal een doekje over het dashboard en was de ramen. Je kunt natuurlijk ook even langs de carwash gaan.
- Zijn je banden niet meer wat ze zijn geweest? Laat deze dan ook – als het qua kosten de moeite waard is – vervangen. Je kunt vaak zelf ook mooie tweedehandsjes op de kop tikken. Of vertel de koper gewoon dat de prijs lager is door de verslechterde banden. Zijn de banden nog prima? Haal er dan gewoon even een doekje over.
Technische zaken: wees duidelijk over wat werkt
- Het gaat natuurlijk niet allemaal om het uiterlijk vertoon. De auto moet ook technisch in orde zijn. Zorg er dus voor dat eventuele problemen zijn opgelost voordat je een koper over de vloer krijgt. Werkt goed om dit in een advertentie te melden.
- Ooit lekkage gehad in de auto? Dan kan het zijn dat dit zichtbaar is. Ook kunnen er muffe geurtjes in de auto hangen, die lekkage verraden. Wees eerlijk over een lek. Ervan uitgaande dat je iemand niet met dergelijke problemen wilt opzadelen zónder er eerlijk over te zijn.
- Heb jij een airco (die werkt)? Deel dit dan in een advertentie. Dat kan het enthousiasme van een eventuele koper aanwakkeren. Het maakt een eventueel hogere prijs wat logischer.
- Dan heb je nog het werk onder de motorkap. Hou de vloeistoffen goed op peil. Zoals het koelstofreservoir, de remvloeistof, de motorolie, stuurbekrachtigingsvloeistof en ruitenwisservloeistof.
Rij een rondje als een oplettende koper
- Rij zelf eerst een aantal keer een ‘proefrit’ en luister en rij alsof je de auto zelf voor het eerst bestuurt. Misschien valt het jou zelf al helemaal niet meer op, maar het kan zijn dat de auto vreemde geluidjes maakt tijdens een ritje. Voor jou zijn ze misschien normaal geworden, maar een koper zullen ze opvallen.
- Hetzelfde geldt voor je dashboard: werken alle lampjes nog wel? En de ruitenwisser, eventuele airco, gaan de ramen nog wel goed open en dicht en gaat het schakelen eigenlijk nog wel soepel? Controleer dit en doe er wat aan als het kan. Wees anders eerlijk over het mankement.
Plaats een advertentie
Je kunt natuurlijk alleen aan te koop-briefje op je autoraam plakken, maar zelf adverteren kan zeker geen kwaad. Hoe kun je dit het best doen?
- Adverteer je zelf met de verkoop van je auto? Zet het merk en het model in de titel. Het bouwjaar en een recente apk-keuring zijn ook het noemen waard. Net als reeds uitgevoerde onderhoudsbeurten.
- Heb je speciale gadgets laten toevoegen aan de wagen? Maak dan een lijstje met de extra mogelijkheden van de auto. Heeft deze airbags, een antiblokkersysteem of stuurbekrachtiging? Zeg dat dan.
- Wees ook eerlijk over eventuele mankementen. Zo worden kijkers niet teleurgesteld door minpuntjes die ze niet hadden verwacht.
- Neem de tijd om foto’s te maken. Je auto kan nog zo goed overkomen door de omschrijving… zonder foto’s als bewijsmateriaal zullen er veel minder mensen reageren.
- Zorg dat je auto goed voor de dag komt en maak foto’s op een heldere dag. Maak kiekjes van alle kanten en de binnenkant. Lichte foto’s op een onbewolkte dag (zonder regen dus) hebben een positief effect op kijkers.
- Heel belangrijk: vergeet je naam en telefoonnummer niet te vermelden.
Iemand wil je auto kopen… dít moet je doen:
- Zorg ervoor dat je eerlijk bent (geweest) over de gebreken van de auto die je verkoopt. Als je dit niet doet, kan de koper de koop namelijk ongedaan maken als deze het gebrek ontdekt na het aanschaffen van de auto.
- Is een koper enthousiast en wil hij de auto van je kopen? Dan moet je de autopapieren weer tevoorschijn toveren. Je moet de auto namelijk overschrijven op de naam van de koper. Dit kan vaak bij een Bruna, Primera of soms zelfs supermarkten. Dit kun je meteen doen, of je spreekt een andere dag af.
- Zorg dat je een vrijwaring ontvangt. Dit is het bewijs dat jij niet meer de eigenaar bent en dus niet verantwoordelijk bent voor eventuele boetes. De meeste verzekeraars hanteren een opzegtermijn van een maand, maar met je vrijwaringsbewijs kun je je autoverzekering bij de meeste autoverzekeraars vroegtijdig opzeggen. Neem dus bij verkoop van je auto zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar voor advies over het stoppen van je verzekering.
Of je geeft de verkoop uit handen…
- Je kunt de verkoop ook uit handen geven. Zo kun je de auto via een autoveiling online verkopen aan een auto-inkoper of gewoon in real life aan een autodealer of garage. Voordeel hiervan is dat de verkoop snel wordt gerealiseerd. Dit is vaak wel een lager bedrag dan wanneer je de auto zelf had verkocht aan een particulier.
- Het laatste station: verkoop de auto aan een sloperij. Dit kun je doen als de auto een heel lage dagwaarde heeft en niet door de apk-keuring is gekomen. De sloperij vindt zo’n auto dan nog wel interessant omdat deze losse onderdelen kan doorverkopen.
Laat een reactie achter