Je wilt er waarschijnlijk liever niet aan denken, maar toch is het belangrijk om te weten wat je moet doen als je een auto-ongeluk hebt gehad. Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen. In deze blog lees je alles over de dekking van je autoverzekering en schadeafhandeling. Zo weet jij precies wat je moet doen bij een auto-ongeluk.
Zorg voor een veilige situatie
Na een auto-ongeluk is het belangrijk dat jij en andere betrokken in veiligheid worden gebracht. Bel een ambulance of politie als er gewonden zijn. Laat voertuigen staan als het verkeer niet geblokkeerd wordt en gebruik een gevarendriehoek om ander verkeer te waarschuwen. Blokkeert jouw auto of die van andere betrokkenen het verkeer? Verplaats deze auto’s naar een veilige plek. Vergeet niet eerst foto’s te maken van de situatie en de schade!
Wissel gegevens uit
Het is strafbaar om de plek van het ongeluk te verlaten zonder persoonsgegevens uit te wisselen. Geef deze dus altijd door aan de tegenpartij of andere betrokkenen. Noteer zelf ook de gegevens van de tegenpartij en andere betrokkenen. Denk aan namen, contactgegevens, kentekennummers en verzekeringsinformatie. Dat maakt het verhalen van schade makkelijker.
Verzamel ook contactgegevens van getuigen en eventueel beeldmateriaal van het auto-ongeluk en de schade ervan. Is de politie aanwezig? Vraag dan het nummer van de registratieset of het proces-verbaal.
Vul het Europees Schadeformulier in
Zowel in Nederland als in de meeste andere landen van Europa wordt hetzelfde schadeformulier gebruikt: het Europese schadeformulier. 📝 Dit gaat over autoschade, niet over letselschade. Vul deze kort na het ongeluk samen met de tegenpartij in. Het invullen van dit formulier gaat niet over wie er schuldig is aan het auto-ongeluk. Je geeft samen de feitelijke situatie aan op het schadeformulier.
De voorkant van het schadeformulier vul je samen met de tegenpartij in. Het originele schadeformulier kun je in tweeën splitsen. Zo heb je na het invullen beiden een eigen exemplaar. Heb je een geprinte of digitale versie van het schadeformulier? Dan moet je deze beide zelf invullen. Ben je het eens met de situatieschets van de tegenpartij? Zet dan je handtekening. Komen jullie er samen niet uit? Vul dan altijd een eigen schadeformulier in.
Het invullen van de achterkant van het schadeformulier doe je zelf. Dit kan dus op een later moment, gewoon vanaf de bank of keukentafel. Deel vervolgens het volledig ingevulde schadeformulier met jouw autoverzekeraar en maak eventueel een kopie voor je eigen administratie.
Schadevergoeding van de verzekeraar
Of je een schadevergoeding krijgt, hangt af van de autoverzekering die je hebt afgesloten en wie de schade heeft veroorzaakt. Er zijn drie verschillende soorten autoverzekeringen: WA-verzekering, WA + beperkt casco en de allriskverzekering. Per verzekering verschilt de dekking bij een auto-ongeluk.
Een WA-verzekering is minimaal verplicht en dekt alleen schade aan de tegenpartij. Schade aan je eigen auto betaal je altijd zelf bij een WA-verzekering. Heb je een WA+ beperkt casco of allriskverzekeringen en is de schade aan je eigen auto jouw eigen schuld? Dan wordt deze schade deels of compleet gedekt door de verzekering. Je betaalt wel eigen risico.
Is de schade niet jouw schuld? Met een allriskverzekeraar verhaalt de verzekeraar de schade op de tegenpartij. Je verliest dan geen schadevrije jaren. Met een WA+ beperkt casco of WA-verzekering moet je de schade zelf verhalen op de tegenpartij. Dat doe je door de tegenpartij (of de verzekeraar van de tegenpartij) aansprakelijk te stellen. Sommige verzekeraars bieden als extra dienst dat ze je helpen bij het verhalen van deze schade.
Schade claimen bij de verzekeraar
Wil je na een ongeluk autoschade claimen bij jouw verzekeraar? Kijk dan eerst naar het bedrag van de schade. Is dit lager dan of even hoog als jouw eigen risico? Dan kan het verstandiger zijn dit zelf te betalen. Je levert dan geen schadevrije jaren in, waardoor je maandelijkse premie niet omhooggaat.
Ga je schade claimen? Dan lever je vijf schadevrije jaren in, ongeacht de omvang van de schade. Dit zorgt ervoor dat de premie die je het aankomende verzekeringsjaar betaalt voor jouw autoverzekering stijgt. Hoe dat werkt? Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op de premie (no-claim korting). Met het claimen van schade, lever je vijf schadevrije jaren in. Daardoor gaat de premie die je het aankomende verzekeringsjaar betaalt voor jouw autoverzekering omhoog.
Meer weten over schade na een auto-ongeluk?
Wil je meer weten over wat je moet doen als je autoschade hebt na een ongeluk? Bekijk dan onze veelgestelde vragen. Wil je een nieuwe autoverzekering afsluiten? Vergeet niet eerst autoverzekeringen te vergelijken. Check ook onze aanvullende autoverzekeringen en breid je basisverzekering uit, bijvoorbeeld met een ongevallenverzekering voor inzittenden.
Laat een reactie achter