Naar de showroom gaan, een auto kopen en meteen wegrijden zit er helaas niet in. Er moeten een aantal zaken geregeld worden voordat je de weg op kunt. Het maakt niet uit of het om een spiksplinternieuwe of tweedehands auto gaat. Wij hebben voor je op een rijtje gezet wat je moet regelen.
Kenteken op naam zetten
Als nieuwe eigenaar moet het kenteken op jouw naam gezet worden. Het is belangrijk dat je de originele documenten compleet ontvangt. Vervolgens kun je je auto bij het RDW over laten schrijven. Er zijn verschillende manieren waarop je je auto kunt overschrijven. Heb je je auto ingeruild? Vergeet dan niet het vrijwaringsbewijs van deze auto te vragen. Dit is het bewijs voor de verkoper dat hij of zij niet meer verantwoordelijk is voor de auto.
Documenten bewaren
Als je je auto overgeschreven hebt, ontvang je van het RDW een kentekenbewijs (kentekencard). Op het kentekenbewijs staan belangrijke gegevens over je auto en jou als eigenaar. De tenaamstellingscode staat voor een deel op het kentekenbewijs, deze moet je bij je hebben in de auto. Voor een ander deel staat deze code op het tenaamstellingsverslag. Het is belangrijk om deze twee documenten apart van elkaar te bewaren. Mocht een van de twee documenten gestolen worden, dan kunnen ze er niets mee.
Check de apk-keuring
Rijden zonder een geldige apk mag niet. Koop je een auto ouder dan vier jaar? Dan moet deze apk gekeurd zijn. Controleer wanneer je nieuwe auto voor het laatst gekeurd is. Of zorg ervoor dat je nieuwe auto apk gekeurd wordt voordat je er de weg mee opgaat.
Belasting betalen
Je ontkomt er helaas niet aan. Ook als auto-eigenaar ben je verplicht om belasting te betalen. Dit is de motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd. Hiervoor ontvang je automatisch een rekening van de Belastingdienst. Wel zijn er uitzonderingen. Koop je bijvoorbeeld een oldtimer? Dan gelden er andere regels omtrent de vaste lasten. Daarmee helpen we je ook in onze uitgebreide Oldtimerguide.
Je kunt bijna de weg op…
… maar je moet eerst minimaal een WA-verzekering afsluiten. Dit is namelijk verplicht. Zodra je het kenteken hebt, kun je een autoverzekering afsluiten. Ook met de autoverzekering vergelijken via Pricewise bespaar je gemiddeld € 200,-. Mooi meegenomen, toch?
Laat een reactie achter