Andreea (27) en Peter (34) wonen in een klein Haarlems paleisje. Drie trappen op en je belandt in hun privétoren. Konijn Mo huppelt er rond. Slapen doen ze op een vide. De ladder ernaartoe staat midden in de woonkamer.
“Trek aan m’n arm”
Ze hebben bijna nooit iets met hun zorgverzekering te maken gehad. Totdat Peters schouder maar uit de kom bleef schieten en Andreea die op een regenachtige middag op de keukentafel moest terugduwen. “Peet riep me vanuit de woonkamer. Was z’n schouder er dus weer uitgeschoten. Moest ik ‘m terugzetten. Ik had echt geen idee wat ik moest doen. Het enige wat hij riep, was dat ik heel hard aan zijn arm moest trekken. Dat deed ik toen maar. Wel gillend.”
Toch even naar de dokter
Schouder goed, al goed? Niet helemaal. Andreea had weliswaar haar taak verricht, Peter bleef last van een rebelse schouder houden. Toch maar even langs de dokter, dan. Daar werd hij doorverwezen naar het ziekenhuis. Hij moest geopereerd worden.
Fysio uit eigen zak
De operatie werd vergoed vanuit zijn basisverzekering. Maar de fysiotherapie daarna zou Peter uit eigen zak moeten betalen. “Ik had alleen een basisverzekering en voor fysiotherapie moet je aanvullend verzekerd zijn. Had ik geen verstand van. Ik wist eigenlijk niks van mijn zorgverzekering. Ja, dat er iedere maand € 90,- door Univé af werd geschreven. Maar niet dat je bijvoorbeeld maar een keer per jaar kunt overstappen of dat je een extra verzekering moet afsluiten voor bepaalde behandelingen.” Dus stelde hij zijn operatie uit. Inderdaad, tot januari van het nieuwe jaar. Eerst even overstappen en een aanvullende verzekering afsluiten. Slim.
Denk je net als Peter zorg nodig te hebben volgend jaar? Schrijf je in voor de zorgpremie-alert en krijg van ons een seintje als je kunt overstappen.
De kracht van je adem
Als cameraman en fotograaf van “The Iceman” Wim Hof leerde Peter onlangs de Wim Hof-methode. Een nieuwe manier van met je gezondheid omgaan door middel van ademhaling. “Je moet heel voorzichtig zijn met zeggen dat je er mensen mee geneest. Dat doen we zeker niet. Maar dat je met ademhaling zoveel kunt bereiken is heel bijzonder en nieuw voor mij.” Op dit moment werken ze met een aantal universiteiten samen om te kijken wat ademhaling nou écht met je gezondheid doet.
De violiste die geen viool meer speelde
Een van de mooiste verhalen vindt Peter dat van de violiste met MS. De vrouw van rond de vijftig jaar speelt in het Nederlands Philharmonisch Orkest, een van de beste orkesten van Nederland. Nadat bij haar MS geconstateerd werd, moest ze haar viool neerleggen. Ze kon haar vingers niet meer goed voelen. Volgens de dokter moest ze het uit haar hoofd zetten om ooit nog op zo’n hoog niveau viool te spelen.
Alternatieve methodes
Haar viool noodgedwongen naast zich neerleggen, was moeilijk te verkroppen. Ze kon het niet accepteren. Op internet ging ze op zoek naar alternatieve methodes. Een paar weken later volgde ze een workshop van Wim Hof. Nu staat ze iedere dag om 6.00 uur op om een half uur voor zichzelf te nemen. Ze begint met vijf minuten lang koud douchen. Na de koude douche doet ze ademhalingsoefeningen in een aparte kamer. Ze is gestopt met haar medicijnen tegen MS. Die hielpen haar niet meer, vond ze. Een paar weken geleden speelde ze weer haar eerste concert in het Concertgebouw van Amsterdam. Peter en Andreea zijn gaan kijken.
Wist je dat: Van half november tot 1 januari heb je ieder jaar de tijd om over te stappen en een aanvullende verzekering af te sluiten. Schrijf je in voor de zorgpremie-alert.
Laat een reactie achter