Al jaren hoor je de term glasvezel voorbijkomen. Maar je hebt eigenlijk geen idee wat het precies is en of je er al gebruik van kunt maken. En lost een glasvezelkabel daadwerkelijk je trage internet op? We geven je een lesje glasvezel en vertellen hoe het zit met de uitrol ervan. Hou je vast.
Glasvezel voor dummies
We beginnen met een inkoppertje. Glasvezel is een vezel van glas en zo dun als een haar. Koper werd ooit speciaal gemaakt voor het telefoonnetwerk en kabel voor je televisie. Glasvezel is echt ontwikkeld voor het internet. Het is de beste manier om een internetsignaal te versturen. Het werkt met lichtsignalen en hierdoor heb je geen last van signaalverlies. Bij glasvezel maakt het voor de snelheid van je internet ook niet uit hoe ver je van de wijkcentrale af woont. Bij bijvoorbeeld ADSL is dat wel het geval. Handig dus. Jammer dat het nog niet voor iedereen beschikbaar is.
Het gigabit netwerk
Is glasvezel dan de enige manier om aan die snelheid van 1000 Mbit/s te komen? Goede vraag. Het antwoord is nee. Het kabelnetwerk wordt momenteel verbeterd en op steeds meer plekken in Nederland is die gigabit per seconde al haalbaar. Het verschil tussen snel internet via kabel en glasvezel, is dat bij kabel de uploadsnelheid nog wat achterblijft. Bij glasvezel is deze even snel als de downloadsnelheid. De uploadsnelheid is belangrijk als je veel en grote bestanden verstuurt of online opslaat.
De uitrol verloopt soepel
Op ongeveer 5,5 miljoen adressen in Nederland is een downloadsnelheid van 1 gigabit per seconde al haalbaar. Maar alleen als je het geschikte pakket hebt natuurlijk. Het doel voor 2023 van de Rijksoverheid is met dit aantal nu al gehaald. Corona bemoeilijkte in eerste instantie de werkzaamheden. Maar ondanks dat werd de uitrol versneld. In 2020 kwamen er ongeveer 400.000 nieuwe glasvezelaansluitingen bij. En de kabelnetwerken werden op grote schaal geüpgraded. Samen heeft dit geleid tot een sterk verbeterde dekking van ons gigabit-internet.
Beschikbaarheid op jouw adres
Als het internet binnenkort bij jou in de buurt wordt aangepakt, laat de gemeente dat aan je weten. Daarnaast kun je websites van providers in de gaten houden en natuurlijk het regionale nieuws. Of je ook echt super snel internet nodig hebt, hangt af van je wensen en situatie. Daarnaast ben je natuurlijk afhankelijk van de beschikbaarheid. Internet vergelijken is heel gemakkelijk. Wanneer je je postcode en huisnummer invult in onze vergelijker, zie je in een handig overzicht welke snelheden er op jouw adres beschikbaar zijn. En als je nu overstapt, krijgt je minimaal € 10,- korting op je pakket. Mooi meegenomen.
Heb je nog iets meer informatie nodig over welke snelheid bij je past? We leggen het uit.
Jaap
Dank, goeie tip en inderdaad iets waar ook ik nooit bij stil zou hebben gestaan.
A. de Koning
Denk erom dat glasvezel TV binnenshuis met ethernet kabels moet worden verspreid. Heb je een coax netwerk dan kun je dat dus weggooien of via dure en kwetsbare MOKA omvormers gebruiken (voor iedere TV aansluiting 2 stuks!). Daar ben ik met mijn huisbrede versterkte coax netwerk dus ingestonken omdat mij dit niet duidelijk was gemaakt door de provider (Vodafone).
Jaap
Dank, goeie tip en inderdaad iets waar ook ik nooit bij stil zou hebben gestaan.