Wil je naast je verplichte basisverzekering ook een aanvullende verzekering voor 2014? Wees dan goed op de hoogte van de mogelijkheden! De prijsverschillen zijn namelijk enorm: van € 1,25 tot ruim € 100,- per maand. Hulp nodig? Pricewise zet de 3 belangrijkste afwegingen voor je op een rij.
Toen zorgverzekeraar DSW eind september als eerste aankondigde de basispremie voor 2014 fors te verlagen, werd dat met gejuich ontvangen. Niet lang daarna volgden alle andere zorgverzekeraars. Gunstig voor je portemonnee, al is inmiddels duidelijk dat aan de premieverlaging wel wat haken en ogen zitten. Zo zijn aanvullende verzekeringen volgend jaar als compensatie duurder geworden. Wil je onnodig hoge zorguitgaven voorkomen? Kijk dan extra goed naar wat je wel en niet aanvullend wilt verzekeren!
1. Wel of geen aanvullende verzekering?
Ben je gezond en heb je weinig tot geen zorg nodig? Dan kun je gerust zonder aanvullende verzekering. Echt noodzakelijke zorg wordt vanuit de basisverzekering toch wel vergoed. Het ligt anders als je hoge ziektekosten hebt of verwacht. Denk aan tandartsbezoek, fysiotherapie of zorg in het buitenland. Maak in dat geval een rekensom. Een aanvullende verzekering wordt pas de moeite waard als de jaarlijkse premie lager ligt dan de zorgkosten die je verwacht te maken.
2. Zelf kiezen of een totaalpakket?
Bij veel zorgverzekeraars kun je je aanvullende verzekering zelf samenstellen. Dit is handig als je alleen heel specifieke zorg verwacht. Verwacht je veel verschillende zorg nodig te hebben, of wil je niet alles tot in detail zelf uitzoeken? Dan is het goed om te weten dat veel verzekeraars totaalpakketten aanbieden. De samenstelling hiervan is vaak representatief voor de levensfase waarin je zit. Zo zijn er aanvullende pakketten voor bijvoorbeeld jongeren, gezinnen of vijftigplussers.
3. Beperkte of volledige vergoedingen?
Met een aanvullend pakket krijg je niet alle zorg binnen dat pakket automatisch volledig vergoed. Ook in dat opzicht zijn er gradaties. Met een goedkope aanvullende verzekering voor fysiotherapie krijg je bijvoorbeeld de eerste 9 behandelingen volledig vergoed, terwijl een duurdere verzekering de eerste 18 behandelingen volledig vergoed. Als je een vrij slecht gebit hebt, heb je aan een goedkope tandartsverzekering niet genoeg. Neem dit soort afwegingen dus ook mee in je uiteindelijke keuze.
Aanvullende zorgverzekeringen vergelijken
Zie je het niet zitten om tot in de puntjes uit te zoeken welke aanvullende verzekering het beste bij je past? Bij PrizeWize kun je eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken en direct afsluiten. Je bepaalt zelf of je in het vergelijkingsoverzicht vergoedingen wilt zien voor bijvoorbeeld tandarts, fysiotherapie, eigen bijdrage medicijnen, zorg in het buitenland of brillen en lenzen.
Laat een reactie achter