December is een maand waarin veel mensen nadenken over hun zorgverzekering. Zo hebben vrouwen de kans om voor een aanvullend pakket te kiezen als ze zwanger zijn. Dit kan lonen voor vrouwen die in het ziekenhuis willen bevallen en een zwangerschapscursus willen volgen. Maar uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat aanvullend verzekeren tijdens de zwangerschap soms helemaal niet loont.
Hans de Kok, directeur Pricewise: “Je aanvullend verzekeren tijdens je zwangerschap kan lonen, mocht je extra zorg nodig hebben. Als je denkt voordeliger uit te zijn zonder aanvullend te verzekeren en de kosten zelf kan betalen, dan dekt de basisverzekering in eerste instantie al veel zorg. Het is slim om (aanvullende) verzekeringen te vergelijken en te kijken welke verzekering het beste bij jouw wensen past.”
Aanvullend verzekeren tijdens de zwangerschap
Je aanvullend verzekeren als je zwanger bent, is niet verplicht. Vanuit de basisverzekering wordt veel vergoed, zoals afspraken en controles bij de verloskundige, echo’s, de 20-wekenecho, NIPT-test, de vruchtwaterpunctie en de vlokkentest.
Maar voor sommige dingen kun je beter wel een extra verzekering hebben. Denk hierbij aan bevallen in het ziekenhuis, kraamhulp, kraampakket, een zwangerschapscursus, bekkenfysiotherapie, doulabegeleiding, hulp bij borstvoedingsproblemen en babymassage.
Aanvullend verzekeren kan lonen
De premie voor een aanvullende verzekering ligt tussen de 9 en 60 euro per maand, boven op de premie van je basisverzekering.
Je basisverzekering vergoedt een bevalling wanneer je thuis bevalt of als je in het ziekenhuis bevalt met een medische indicatie. Heb je geen medische indicatie maar wil je toch in het ziekenhuis bevallen? Dan vergoedt je basisverzekering maximaal 231 euro. Over het algemeen betaal je voor een ziekenhuisbevalling zonder medicatie dan nog 300 euro aan eigen bijdrage. Ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je een vergoeding om (een deel van) de eigen bijdrage te kunnen betalen.
De eigen bijdrage voor kraamzorg is 5,40 euro per uur. Je krijgt gemiddeld 49 uur kraamzorg, dus dit betekent dat je een eigen bijdrage van 265 euro voor kraamzorg moet betalen. Ben je aanvullend verzekerd, dan wordt (een deel van) deze eigen bijdrage vergoed.
Hoe ziet aanvullend verzekeren eruit
Pricewise nam drie grote verzekeraars (Univé, OHRA en Zilveren Kruis) onder de loep en vergeleek hun aanvullende (zwangerschap)verzekeringen.
Gemiddeld betaal je 24,72 euro per maand voor deze aanvullende verzekeringen. Per jaar betaal je dus gemiddeld 297 euro extra aan premie.
Mocht je in het ziekenhuis willen bevallen en een zwangerschapscursus willen volgen dan bespaar je bij Univé bijvoorbeeld 213 euro. Je hebt dan de mogelijkheid om te bevallen in het ziekenhuis, ook zonder medische indicatie. Ook bij OHRA bespaar je 219 euro en bij Zilveren Kruis bespaar je zelfs 378 euro.
As je thuis wilt bevallen zonder extra’s en met kraamzorg betaal je daarentegen bij Univé en OHRA te veel. Bij Univé betaal je 187 euro te veel en ook bij OHRA betaal je 81 euro te veel. Bij Zilveren Kruis bespaar je 28 euro.
Zelf betalen is vaak voordeliger
Een kraampakket kost maximaal 30 euro en een zwangerschapscursus kost tot 240 euro. Voor verloskundige hulp thuis betaal je geen eigen risico en worden de kosten door je basisverzekering gedekt. Wil je thuis bevallen dan zal een aanvullende verzekering niet altijd lonen en je soms zelfs juist extra geld kosten.
Hans de Kok, directeur Pricewise: “Aanvullend verzekeren is meestal alleen aan te raden als je specifieke zorg zoals bevallen in het ziekenhuis wil. Zelfs dan loont het niet altijd. Je kunt dan wel ook gebruik maken van andere zorg zoals fysiotherapie wat de balans mogelijk weer gelijktrekt.”