Een kwart van de Nederlanders met één of meerdere aanvullende zorgverzekeringen heeft deze nog niet gebruikt en geeft aan deze (waarschijnlijk) ook niet meer te gebruiken in 2020. Ruim 75% van de Nederlanders is aanvullend verzekerd, onder wie veel ouderen, en betaalt daar ook flink voor. De tandartsverzekering is opnieuw de meest gekozen dekking (78%), gevolgd door fysiotherapie (66%) en brillen en lenzen (42%). Gemiddeld gebruikt maar liefst 71% de vergoeding van deze aanvullende verzekeringen niet of niet volledig.
Dit blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 2.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.
71% gebruikt aanvullende dekking voor tandarts, fysiotherapie en brillen en lenzen niet (volledig)
Nederlanders blijven zich verzekeren voor onnodige dekkingen
Ruim driekwart van de Nederlanders met een aanvullende verzekering heeft zich verzekerd voor tandartskosten. De meest gekozen dekking is die van maximaal € 250,- per jaar met een vergoeding van 75%. Maar liefst 69% van de aanvullend verzekerden voor tandarts gebruikt de vergoeding niet of niet volledig. Ook fysiotherapie is een populaire aanvullende verzekering, waarbij een vergoeding van 9 of 18 behandelingen het meest wordt gekozen. Voor deze aanvullende verzekering geldt een nóg hoger percentage dat de vergoeding niet of niet volledig gebruikt: 73%. Een aanvullende verzekering voor brillen en lenzen staat op nummer drie van de meest gekozen dekkingen. De meesten geven aan een dekking van € 100,- per jaar met 100% vergoeding te kiezen. Maar liefst 70% maakt geen of niet volledig gebruik van de aanvullende verzekering voor brillen en lenzen.
Gebruik onderstaande code om dit diagram over te nemen:
<div class="iframe-link" style="max-width: 960px; width: 100%; min-width: 380px; position: relative;"><a style="text-decoration: none;" href="https://www.pricewise.nl/zorgvergelijker/"><span style="position: absolute; bottom: 12px; right: 0px; font-size: 14px; color: #777777; font-family: inherit;">Onderzoek door: Pricewise.nl</span><iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:500px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5fe0b3cc4dd44"></iframe></a></div>
Volgens Suzanne Löwik, zorgexpert van Pricewise, is het belangrijk om goed na te denken over welke zorg je nodig denkt te hebben volgend jaar. “’Veel mensen verzekeren zich aanvullend uit zekerheid, om te voorkomen dat ze niet verzekerd zijn voor zorg wanneer ze het nodig hebben. Waar veel mensen aan voorbijgaan, is dat ze jaren premie betalen voor zorg die ze waarschijnlijk niet gebruiken. Onderaan de streep betalen ze dan uiteindelijk vaak meer zorgpremie door de jaren heen dan dat ze vergoed krijgen. Vraag bijvoorbeeld tijdig na bij je tandarts of er grote behandelingen aankomen, waar je je voor moet verzekeren. Zo maak je geen onnodige kosten voor het aanvullend verzekeren van zorg die je uiteindelijk toch niet nodig hebt,” aldus Löwik.
Minder gebruik aanvullende verzekeringen door corona
Ook de aanvullende pakketten voor medische zorg in het buitenland (95%) en vaccinaties (86%) werden niet tot niet volledig gebruikt. “Dat veel Nederlanders zo weinig van de zorg uit hun aanvullende verzekering gebruiken, kan dit jaar ook te maken hebben met corona,” zegt Löwik. “Veel mensen mijden reguliere zorg, waardoor zij misschien in tegenstelling tot wat zij hadden verwacht, in 2020 geen gebruik hebben gemaakt van hun aanvullende verzekeringen. Daarnaast gaat bijna niemand op vakantie, waardoor de aanvullende dekking voor medische hulp in het buitenland en vergoedingen voor vaccinaties al helemaal niet worden gebruikt.” Volgens Löwik is het dan ook verstandig om ook in 2021 rekening te houden met de actualiteiten en de veranderende wereld rondom COVID-19 en daar je zorgverzekering op aan te passen.
Laat een reactie achter