Het aantal woningen dat een energielabel heeft, groeit ieder jaar weer. Dat meldt het rapport Energie Trends 2012, een nieuwe gezamenlijke uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland. Sinds 2008 is het volgens de Europese richtlijnen verplicht een energielabel aan te vragen als je een huis verkoopt of verhuurt. In de praktijk volgen er echter geen sancties als dit label niet wordt verstrekt. Een wetsvoorstel om het energielabel wel te verplichten, is voorlopig van de baan.
Energielabel naar bouwjaar
Steeds meer woningen dragen een energielabel. Net als bij elektrische apparatuur, is het energielabel voor huizen de richtlijn om te bepalen hoe zuinig een woning is. Voor koopwoningen is het energielabel daarom een belangrijk verkoopargument. Op basis van het energielabel kunnen ook huurpunten verstrekt worden die van invloed zijn op de huurprijs.
Uit het rapport Energie Trends 2012, blijkt dat vooral woningen vanaf bouwjaar 1971 een steeds zuiniger energielabel hebben. ‘A’ is het zuinigste energielabel en ‘G’ is de laagste energiewaardering.
CBS: vooral huurwoningen met energielabel
Het CBS meldt dat er aan het eind van 2011 ruim 2 miljoen woningen van een energielabel waren voorzien. Ruim een kwart meer dan eind 2009. Van de woningen met een energielabel is 90 procent een huurwoning en bijna 10 procent een koopwoning.
Wetsvoorstel energielabel huis
Op 20 november 2012 werd er een wetsvoorstel door de Tweede Kamer verworpen. Hierin stond dat er vanaf januari 2013 sancties opgelegd zouden worden als het energielabel ontbreekt voor gebouwen zoals woningen, kantoren, winkels, scholen en ziekenhuizen. Zonder zo’n label zou een notaris de verkoopakte niet mogen laten passeren. De Tweede Kamer vond dat deze maatregel de verkoop van huizen nog meer zou belemmeren tijdens de huidige economische crisis. Het verkopen van een huis zonder energielabel blijft dus voorlopig mogelijk, als zowel de koper als de verkoper er vanaf ziet. Het Kabinet beraadt zich op het vervolg.