Den Haag, 5 juli 2013 – Het Nationaal Energieakkoord wordt een stuk minder ambitieus dan het regeerakkoord. Dat blijkt uit een conceptversie van het akkoord, in handen van de NOS. Niet in 2020, maar uiterlijk in 2024 wordt 16% van alle energie in Nederland duurzaam opgewekt.
Het akkoord is het resultaat van maandenlange onderhandelingen tussen de vakbeweging, werkgevers, milieuorganisaties en andere belangengroeperingen. Ze zijn onder andere overeengekomen dat oude kolencentrales dichtgaan, er waarschijnlijk geen nieuwe centrales worden bijgebouwd en er belastingvoordelen komen voor groepen burgers die gezamenlijk energie willen opwekken met zonnepanelen.
‘Ik geef het akkoord nu een 5,’ zegt Jan Rotmans, hoogleraar duurzame transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Er wordt volgens hem te veel ingezet op de bijstook van biomassa en te weinig op schone energie zoals windenergie. Hij houdt er daarnaast rekening mee dat het akkoord de komende dagen nog behoudender wordt. Minister Kamp heeft namelijk kritisch gereageerd en vindt het akkoord te duur. ‘De komende dagen wordt het misschien nog wel een 3 of een 4,’ aldus Rotmans.
De onderhandelaars moeten het uiterlijk volgende week eens worden met elkaar. De deadline is daarmee al met een week uitgesteld. Kamp voorziet dat het nog moeilijk zal worden, maar blijft optimistisch: ‘Ik heb vaker akkoorden gesloten en ik ga er altijd van uit dat het lukt.’ (NOS)