Het stroomnet staat onder druk. In sommige delen van ons land zit het zelfs zo vol dat de nieuwbouw van woningen de komende jaren vertraging oploopt. Uit onderzoek van Pricewise blijkt dat zes op de tien Nederlanders zich zorgen maakt over het volle stroomnet in ons land (60 procent). Slechts 7 procent geef aan hier direct of indirect last van te hebben.
Hans de Kok, directeur Pricewise: “Volgens experts zullen de meeste huishoudens er de komende jaren niet zoveel van merken. Dat verklaart de 7 procent die er last van heeft. Niet iedereen verhuisd tenslotte naar een nieuwbouwwoning, krijgt een zwaardere aansluiting thuis of ondervindt regelmatig storingen. Daarom zullen de grootste zorgen ontstaan wanneer mensen een nieuwe aansluiting moeten voor bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning.”
Stijging vraag en aanbod stroom
We elektrificeren steeds meer en dit zorgt voor een overvol verouderd stroomnet. De grootste verbruikers zijn warmtepompen en laadpunten. Wanneer iedereen op hetzelfde moment stroom gebruikt en als er tegelijkertijd teveel zonne- en windenergie wordt opgewekt, raakt het stroomnet overbelast. Dit laatste gebeurt vaak in woonwijken met veel zonnepanelen en oude stroomnetten.
Volle netten vertragen woningbouw
Het volle stroomnet zal de woningbouw gaan raken doordat de maximale transportcapaciteit is bereikt en er vaak geen nieuwe stroomaansluitingen beschikbaar zijn. Het gaat dan vooral om aansluitingen voor bijvoorbeeld grote appartementencomplexen of nieuwe wijken.
Netbeheerders geven aan dat de maximale capaciteit is bereikt in Den Haag, de provincie Overijssel en een groot deel van de provincie Groningen. Ook in de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland zijn nieuwe aansluitingen voor grootverbruikers (bedrijven) niet meer mogelijk.
Storingen zeer vervelend, ondanks lage kans
Thuis merk je niet direct iets door het overvolle stroomnet, storingen daargelaten. Het net zit vooral vol tijdens piekmomenten, als bedrijven en huishoudens tegelijk veel elektriciteit gebruiken en de productie van duurzame energie op hetzelfde moment ook groot is. Dat is bijvoorbeeld tussen 16:00 en 20:00 uur op werkdagen. Om de druk te verminderen wordt de omvormer van zonnepanelen zo nu en dan afgeschakeld door de netbeheerder.
Volgens het CBS telde Nederland begin 2024 bijna 1,3 miljoen elektrische en hybride auto’s. Het opladen van elektrische auto ’s tijdens de nacht kan al een groot verschil maken om het piekverbruik te verminderen.
Weinig stroomstoringen
De nieuwe energiewet biedt meer oplossingen om het volle elektriciteitsnet aan te pakken door bestaande ruimte slimmer te kunnen gebruiken en meer mogelijkheden te bieden voor gezamenlijk gebruik van één aansluiting. Netbeheer Nederland geeft aan dat de leveringszekerheid van ons energienet 99,9 procent is. In 2022 hadden Nederlanders gemiddeld tweeëntwintig minuten geen elektriciteit en zeventig seconden geen gas. De kans dat een stroomstoring door overbelasting ineens het halve land of hele provincies platlegt, is heel klein.
Door de manier waarop stroom huizen binnenkomt, zullen storingen altijd slechts een klein gebied bestrijken. Maar als we niets doen, kunnen we in de toekomst wel vaker te maken krijgen met dit soort stroomuitval, waardoor we een paar uur in het donker kunnen zitten.
Hans de Kok, directeur Pricewise: “De energiebehoefte verandert en dit vraagt om ander gedrag en aanpassing van het netwerk. Hoewel het zeker helpt om onnodig stroomverbruik te beperken, betekent dit vooral dat je moet kijken hoe je de piekuren kunt mijden. Het is belangrijk om na te denken over de timing van je stroomverbruik. Probeer zo veel mogelijk het gebruik van energieslurpers te bewaren voor buiten de piekuren. Denk daarbij aan de (vaat)wasmachine, de stofzuiger, of het opladen van de elektrische auto.”