Morgen gaat de Eerste Kamer in gesprek over de stijgende kosten voor zonnepaneelhouders. Het aantal mensen met zonnepanelen is, mede dankzij subsidies van de overheid, enorm toegenomen en dat is nu een deel van het probleem van netcongestie. Bij goed weer komt het op steeds meer plekken in ons land voor dat er onvoldoende netcapaciteit is om al die opgewekte stroom te kunnen transporteren, met als gevolg dat net overbelast raakt. Terugleveringskosten moeten de zonnepaneelhouder stimuleren om vooral zelf stroom te gaan gebruiken als deze in grote hoeveelheden wordt opgewekt.
Zonnepaneelhouders krijgen de rekening
Op de momenten dat er heel veel aanbod en weinig vraag is, kan de energieleverancier geen kant op met al die opgewekte stroom en moet dan betalen om de energie kwijt te kunnen. Voorheen werden deze kosten doorberekend aan alle afnemers van energie, maar een aantal leveranciers heeft al aangekondigd dit nu alleen door te gaan belasten aan klanten die zonnepanelen hebben en op bepaalde uren hoeveelheden stroom terugleveren aan het net. In het nieuwe wetsvoorstel waarover de Kamer morgen in gesprek gaat, wordt ervoor gepleit dat alle energieleveranciers terugleverkosten in rekening gaan brengen als mensen stroom aanbieden wanneer het net al ‘vol’ zit.
Ewoud van de Kolk, Channel manager energie bij prijsvergelijker Pricewise: “ VandeBron en Budget Energie rekenen al terugleverkosten aan klanten met zonnepanelen, de verwachting is dat andere leveranciers snel zullen volgen. Dat lijkt misschien oneerlijk voor eigenaren van zonnepanelen, maar het is een essentiële stap naar de gedragsverandering die in ons land nodig is. Gebruikmaken van natuurlijke bronnen zoals zon en wind vraagt dat we meer meebewegen met het natuurlijke aanbod van energie en stroom gaan gebruiken als we het ook opwekken.”
Onbalans
Door de variabele aard van energiebronnen zoals zon en wind is het voor energieleveranciers moeilijk om precies in te schatten wanneer er veel stroom zal worden opgewekt en wanneer niet. Als er meer zonne-energie wordt opgewekt dan verwacht, treed er ‘onbalans’ op, waardoor de marktprijs daalt. Zo ook wanneer er minder wordt opgewekt dan geschat, waardoor de prijzen stijgen. Als klant betaal je nu soms minder voor je stroom dan wat het energiebedrijf ervoor kwijt was. Om te voorkomen dat zij de rekening moeten betalen, gaan energieleveranciers consumenten steeds meer aansporen om vooral stroom te gebruiken wanneer die in grote hoeveelheden wordt opgewekt.
Ewoud van de Kolk: “Budget Energie kwam al met een slimme oplossing. Om te voorkomen dat ze tijdens piekmomenten met die overtollige stroom blijven zitten, krijgen klanten van april tot en met augustus, wanneer de zonnepanelen veel stroom opwekken, gratis elektriciteit in het weekend van van 12.00 tot 17.00 uur. Ik verwacht dat we meer van dit soort acties gaan zien om consumenten te stimuleren om bewuster met hun verbruik om te gaan.”
Slim spreiden
De vraag groeit sneller dan de uitbreiding van het stroomnet. Er wordt op verschillende manieren gekeken hoe we de huidige ruimte op het net beter benutten, en de vraag naar elektriciteit verplaatsen naar buiten de piekuren.