Nederlanders doen het goed, blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise. Maar liefst 81% van de Nederlandse huishoudens heeft inzicht in de hoeveelheid stroom en gas dat per maand verbruikt wordt.
Hans de Kok, directeur van prijsvergelijker Pricewise: “Het aandeel in je vaste lasten, die consumenten per maand betalen voor hun energievoorziening, is in 2023 t.o.v. 2022 met bijna 33 procent gestegen (ACM). Door de stijgende energielasten gaan veel Nederlanders wel veel zuiniger om met hun energieverbruik. Logisch en slim dat mensen inventariseren waar zij op energieverbruik kunnen besparen. 60% van de Nederlanders heeft nog een variabel energiecontract maar de dalende energieprijzen afgelopen maanden, zijn geen garantie dat de energieprijzen deze winter niet weer omhoog schieten. Inzicht in je energieverbruik is nuttig omdat het kan leiden tot actie om je energieverbruik en -rekening te verlagen.”
600 euro vermindering energiebelasting in 2024
Afgelopen weekend was het nog lekker nazomerweer, maar langzaam doet de herfst zijn intrede. Het weer wordt een stuk natter en wisselvalliger en we trekken weer meer naar binnen toe. Een goed moment om te kijken naar het energieverbruik.
Een deel van de energierekening bestaat uit een hoog ‘negatief’ bedrag (ruim 600 euro in 2024) in de vorm van vermindering energiebelasting. Als je minder stroom en/of gas verbruikt, loont dat doordat je minder energiebelasting en btw over je verbruik betaalt en daarnaast in absolute zin profiteert van het hoge vaste kortingsbedrag.
Hans de Kok: “Energieleveranciers zijn enorm gaan differentiëren met hun prijzen per type verbruiker. Een grootverbruiker van gas betaalt bijvoorbeeld een ander tarief dan iemand die alleen elektriciteit gebruikt. Het loont dus om goed onderzoek te doen. De gemiddelde klant bestaat namelijk niet.”
Nederlanders verduurzamen steeds meer
Maar hoe duurzaam gedragen Nederlander zich in het dagelijks leven? Het is erg afhankelijk van het type woning maar gemiddeld gebruikt een Nederlands huishouden ongeveer 1500 kWh aan stroom en gemiddeld 1350 m3 aan gas per jaar.
Maar liefst 96 procent van de Nederlanders geeft aan altijd of vaak het licht uit te doen in kamers waar niemand is. En 69 procent zegt bij kou altijd of vaak voor een warme trui of deken te kiezen in plaats van de verwarming hoger te zetten.
Ruim 50 procent doucht altijd of vaak korter dan 5 minuten (CBS). Het meeste gas wordt verbruikt voor verwarming van de woning in de winter en een relatief klein deel wordt verbruikt voor het verwarmen van water voor douche of bad en koken.
Door energiezuinige apparaten en verlichting te gebruiken en bewuste keuzes te maken is het mogelijk om veel op de kosten voor stroom te besparen.