Een halflege vaatwasser aanzetten of borden afspoelen voor je deze in de vaatwasser zet. Het kost allemaal onnodig water en daarmee geld. Tap eens uit een ander vaatje om water én geld te besparen. Wil je weten hoe? Wij geven je zes tips!
1. Vul de vaatwasser volledig | 4. Reinig de vaatwasser regelmatig |
2. Beperk vooraf afspoelen | 5. Met de hand afwassen |
3. Kies de eco-modus | 6. Energiezuinige vaatwasser |
Het waterverbruik van je vaatwasser
Hoeveel water een vaatwasser verbruikt, hangt onder andere af van het merk, model en de instellingen van de vaatwasser. Wil je weten wat hoeveel water jouw vaatwasser verbruikt? Dit staat aangegeven op het energielabel van je vaatwasser. Bij het icoon van een kraantje staat het aantal liters water dat jouw vaatwasser per vaatwasbeurt verbruikt.
Het gemiddelde waterverbruik van een vaatwasmachine ligt meestal tussen de 10 en 14 liter per wasbeurt. Zet je de vaatwasser 5 keer in de week aan? Dan verbruik je zo’n 2.600 tot 3.600 liter per jaar. En dat kost gemiddeld € 3,- tot € 5,- per jaar. Door te besparen op je waterverbruik, bespaar je dus ook op je kosten. Het is misschien niet veel, maar alle kleine beetjes helpen! En je draagt meteen je steentje bij aan het tekort aan (drink)water.
Bovendien kost het gebruik van water energie. Door minder water te verbruiken, verminder je dus ook je energieverbruik. Daardoor gaat ook je energierekening omlaag. Ka-ching! Én je vermindert ook nog eens je CO2-voetafdruk. Een win-winsituatie dus!
Tip 1: Vul de vaatwasser volledig
Een vaatwasser aanzetten met een paar glazen of borden erin? Zonde! Een halfvolle vaatwasser verbruikt evenveel water als een volle vaatwasser. Zet je vaatwasser dus pas aan als deze helemaal vol is. Een optimale indeling is heel belangrijk. Een goed excuus als je weer eens de vaatwasser opnieuw in pakt omdat je vindt dat je partner of huisgenoot het niet goed heeft gedaan…
Tip 2: Beperk vooraf afspoelen
De naam zegt het al. Een vaatwasser wast onze vaat. Dus laat de vaatwasser het werk doen en spoel je borden niet zelf af. Dat zorgt voor onnodig waterverbruik. Grote etensresten moet je er natuurlijk wel even afschrapen.
Tip 3: Kies de eco-modus
Heeft jouw vaatwasser een eco-stand? Kies dan voor dit programma als je de vaatwasser aanzet. Met eco-stand wast de vaatwasser de vaat op een lagere temperatuur. De wasbeurt duurt langer, maar je bespaart er water én energie mee.
Tip 4: Reinig de vaatwasser regelmatig
Door je vaatwasser regelmatig te ontkalken, voorkom je kalkaanslag. Door kalk wordt water minder snel verwarmd. Je bespaart misschien geen water, maar wél energie!
Tip 5: Was bij een kleine vaat met de hand af
Heb je weinig vaat of is je vaat niet echt vies? Dan is het zonde om de vaatwasser aan te zetten. Zet de kraan aan, maak een sopje en was met de hand af. Hou de vaa(r)t erin, dan ben je zo klaar!
Tip 6: Ga voor een energiezuinige vaatwasser
Toe aan een nieuwe vaatwasser? Koop dan een vaatwasser met energielabel A, B, of C. Deze zijn het meest energiezuinig. Hoe meer plusjes achter het cijfer staan, hoe energiezuiniger de vaatwasser. Daarmee bespaar je water én energie.
Wil je nog meer besparen? Kijk naar het stroomverbruik van apparaten in je huis en hoe je sluipgebruik vermindert.
Laat een reactie achter