Sta je op het punt een nieuwe telefoon aan te schaffen of over te stappen van abonnement, dan wil je natuurlijk weten of je voor 4G of 5G moet kiezen. Maar wat is 5G eigenlijk? En wat is het verschil met 4G? In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over 5G.
Wat is 5G?
Eerst hadden we 1G, toen kwam 2G en inmiddels zijn we aanbeland bij 5G. Dit staat voor de vijfde generatie van het mobiele netwerk. Als je iets doet op je telefoon, bijvoorbeeld een video kijken of een app downloaden, dan gaan die gegevens via zo’n netwerk naar je telefoon. Hoe hoger het getal, hoe geavanceerder én sneller het netwerk.
Van 1G naar 5G
5G is dus de vijfde generatie van het mobiele netwerk. Dat betekent automatisch dat er ook vier andere netwerken zijn (geweest):
1G-netwerk | In de jaren ‘80 werd het 1G-netwerk geïntroduceerd in Japan. Niet veel later was dit analoge netwerk ook beschikbaar in Nederland, waardoor mensen voor het eerst konden bellen met een mobiele telefoon.
2G-netwerk | Aan het einde van de jaren ‘90 was het digitale 2G-netwerk beschikbaar, waardoor het 1G-netwerk in één klap overbodig werd. Naast bellen, konden mensen nu ook tekstberichten versturen met hun mobiele telefoon. Bovendien was dit netwerk ongeveer vier keer zo snel als 1G. Maak je nog gebruik van het 2G-netwerk? Let dan goed op, want vanaf eind 2025 ondersteunen providers dit netwerk niet meer. Veel providers doen dit nu al niet meer.
3G-netwerk | Door het toenemende gebruik van smartphones, werd de vraag naar een beter en sneller netwerk steeds groter. En dus werd het 3G-netwerk geïntroduceerd. Bellen, sms’en én internetten: het kon dankzij dit netwerk allemaal. De snelheid was nog niet hoog, dus een video downloaden of internetpagina laden duurde wel even.
4G-netwerk | Dankzij het snellere internet door het 4G-netwerk dat in 2010 geïntroduceerd werd, kan iedereen video’s streamen, muziek luisteren, videobellen en bestanden downloaden zonder lang te hoeven wachten.
5G-netwerk | 5G is het nieuwste netwerk en nóg veel sneller dan 4G. Je kunt meerdere apparaten tegelijkertijd verbinden, zonder dat de snelheid minder wordt.
4G of 5G: wat is het verschil?
Er zijn drie grote verschillen tussen het 4G- en 5G-netwerk:
Meer capaciteit
‘Meer capaciteit’ bij 5G gaat over de mogelijkheid om veel meer apparaten tegelijk te verbinden met het netwerk zonder dat de snelheid of kwaliteit van de verbinding achteruitgaat. Dit heeft te maken met bandbreedte.
Bandbreedte kun je zien als de ‘weg’ waarover data (zoals video’s, berichten of bestanden) reist. Hoe breder de weg, hoe meer data er tegelijkertijd doorheen kan. Bij 5G is die ‘weg’ veel breder dan bij 4G. Hierdoor kunnen meer mensen en apparaten tegelijk verbinding maken zonder dat het netwerk overbelast raakt.
Sneller internet
Zeg je 5G-internet? Dan zeg je razendsnel internet. De gemiddelde downloadsnelheid van 5G ligt namelijk ver boven die van 4G. Waar 4G een internetsnelheid van 100 Mb/s haalt, is dit bij 5G 10 Gbit/s. Dat is 10.000 Mb/s en dus 100 keer sneller. Dit betekent dat je films en series in enkele seconden downloadt. Ook is 5G stabieler, zelfs als veel apparaten tegelijkertijd verbinding maken met het netwerk.
Kortere reactietijd
Een ander verschil met het 4G-netwerk is dat er bij het 5G-netwerk minder vertraging (latency) is. Geef je een opdracht, bijvoorbeeld het laden van een webpagina of het afspelen van een nummer op Spotify? Dan wordt dit sneller uitgevoerd.
Welke providers bieden 5G aan?
Tegenwoordig bieden bijna alle telefoonproviders 5G aan. Drie providers doen dit op hun eigen netwerk: KPN, Vodafone en Odido. Maar ook bij andere providers kun je gebruikmaken van het 5G-netwerk. Deze providers maken dan gebruik van het netwerk van KPN, Vodafone of Odido.
Zorgen over 5G-straling
Veel mensen vragen zich af of 5G veilig is, omdat deze antennes stralingen afgeven. Om te voorkomen dat deze straling schadelijk is voor de gezondheid, controleert de overheid of telecombedrijven zich houden aan de regels voor de maximale hoeveelheid straling.
4G- of 5G-abonnement: wat moet je kiezen?
Wil je heel snel internet en altijd een stabiele verbinding, bijvoorbeeld omdat je veel gamet of streamt? Dan heb je een 5G-abonnement nodig. In onze vergelijker geef je via het filter gemakkelijk aan dat je 5G wilt. Maar let op: niet alle smartphones ondersteunen 5G. Als je een oudere telefoon hebt, moet je mogelijk een nieuw toestel aanschaffen.
Controleer ook even de 5G-dekking in Nederland. In veel grote steden en drukke gebieden kun je gebruikmaken van het 5G-netwerk, maar nog niet overal. Op de website van de providers zie je de dekkingskaart. Voer je adres in, zodat je zeker weet dat je in jouw woonplaats of regio ook gebruikt kunt maken van het 5G-netwerk.
Laat een reactie achter