Uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat 53 procent van de Nederlanders in de leeftijdscategorie 18 t/m 39 jaar de intentie heeft om over te stappen van zorgverzekering. In de leeftijdscategorie van 40 jaar en ouder heeft iets meer dan 33 procent van de Nederlanders deze intentie. Echter blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat gemiddeld 8 procent daadwerkelijk overstapt.
Angst voor overstappen
De intentie is er, maar het daadwerkelijk overstappen gebeurt niet. Dat is mogelijk te verklaren doordat mensen boven de 40 jaar nauwelijks overstappen. Dit komt vaak door de verwachte of onverwachte zorg die zij (denken) nodig hebben. Ook geeft 14 procent van de mensen die niet overstapten van zorgverzekering in het onderzoek van de ACM aan dat overstappen te veel tijd/moeite kost en 10 procent vindt het ingewikkeld om over te stappen.
Hans de Kok, directeur Pricewise: “Wanneer je bij je huidige zorgverzekeraar blijft, is het niet zeker of de zorg die jij nodig hebt wel gecontracteerd wordt. Het kan goed zijn dat je huidige verzekeraar een aanpassing doet, waardoor om wat voor reden dan ook de polis niet meer (helemaal) bij je past. Dit kan zijn vanwege een aanpassing in de samenstelling van de aanvullende dekking of gecontracteerde zorg, maar ook je eigen situatie kan een reden zijn dat je wellicht beter af bent bij een andere verzekeraar.”
Historische overstapcijfers
In het overstapseizoen van november 2022 tot februari 2023 wisselden 1,5 miljoen verzekerden van zorgverzekeraar. Dat is 8,2 procent van alle verzekerden. Daarmee lag het overstappercentage opvallend hoger dan in de voorafgaande jaren. Tussen 2013 en 2022 schommelde het overstappercentage tussen 6 en 7 procent.
Verschil premie
Ook het verschil in premie is ook dit jaar weer erg groot. Tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering zit in 2024 ruim 400 euro verschil in de jaarkosten. Bovendien zijn de premies van 2023 gemiddeld bijna 7 procent gestegen. Dit betekent dat je gemiddeld 144 euro meer per jaar betaalt. De korting op vrijwillig (extra) eigen risico is steeds lager en wisselt sterk door de jaren heen per verzekeraar, kijk dus goed of je daar ook dit jaar nog gebruik van wilt maken (of niet).
Hans de Kok, directeur Pricewise: “De zorgpremie stijgt al jaren flink. Dat komt bovenop alle andere dingen die duurder zijn geworden. Dat is op zichzelf dus al een goede reden om te kijken of je hogere premie kunt mijden door over te stappen, alle zorgverzekeringen zijn duurder geworden. Gelukkig worden de meeste ziekenhuizen uiteindelijk wel gecontracteerd, ondanks dat onderhandelingen daarover nu soms nog gaande zijn. Zijn ze niet gecontracteerd, let dan goed op het financiële bijbetalings-risico dat je daarmee loopt of neemt, dat is een belangrijk verschil in de basisverzekering.”
Wijzigingen polissen
De zorgverzekeraars passen niet alleen de premie aan, ook de dekking van de aanvullende zorgverzekering verandert jaarlijks. Het basispakket is in principe bij iedere verzekeraar gelijk. Alleen is het aan de verzekeraar zelf om te bepalen of ze zich houden aan de minimale eisen die worden gesteld door de overheid of dat ze meer bieden.