Wist je dat sommige elektrische apparaten ook stroom verbruiken als ze op stand-by staan of zelfs uitstaan? Dit heet sluipverbruik. Vooral oudere apparaten verbruiken veel energie, ook als je ze niet gebruikt. In deze blog lees je welke 6 apparaten zorgen voor het meeste sluipverbruik en geven we je tips om sluipverbruik te voorkomen. Zo bespaar je makkelijk op je energierekening!
1. Stekkers in het stopcontact
Verbruiken stekkers in het stopcontact wel of geen stroom als het apparaat zelf niet aan staat? Hier kunnen we kort over zijn: ja! De meeste stekkers verbruiken stroom als ze in het stopcontact zitten. Lampen, stekkerdozen, elektrische tandenborstels, je koffiezetapparaat, waterkoker en opladers in het stopcontact die je niet gebruikt, zorgen voor onnodig sluipverbruik. Haal de stekkers dus altijd uit het stopcontact.
2. Televisie en computer
Is het donker en zie je een rood lampje branden in de kamer? Dat is waarschijnlijk je televisie of computer die op stand-by staat. De stand-by-modus is een lage-energiemodus. Deze apparaten verbruiken dus alsnog stroom, terwijl je er geen gebruik van maakt. Haal daarom altijd de stekker uit het stopcontact als je geen tv kijkt of de computer niet gebruikt. Dit geldt ook voor je printer: die gebruikt ook op de stand-by-stand stroom als je er geen gebruik van maakt, maar de stekker wel in het stopcontact zit.
3. Koffiezetapparaat, magnetron en oven
Veel koffiezetapparaten staan op stand-by als je ze niet gebruikt. Handig om met één druk op de knop een kop koffie te zetten, maar zonde van het stroomverbruik en dus zonde van je geld. Als je de stekker uit het stopcontact haalt, verbruik je geen onnodige stroom als je geen koffiezet. Ook je magnetron en oven staan op stand-by als je ze niet gebruikt. Als het inbouwapparatuur is, is het iets ingewikkelder om ze compleet uit te schakelen, maar bij losse apparaten loont het zeker om de stekker eruit te halen.
Extra profiteren van je oven? Laat na gebruik de oven open staan, zodat de warmte zich verspreidt door de keuken. Hierdoor hoeft de verwarming weer minder hard te werken.
4. Koelkast en vriezer
Natuurlijk moeten je koelkast en vriezer altijd aan staan. Maar ook hier kun je besparen. Goed onderhouden koelkasten en vriezers verbruiken minder energie. Het ijs dat zich soms vormt in de binnenkant van de vriezer zorgt bijvoorbeeld voor meer stroomverbruik. Geef je koelkast en vriezer dus regelmatig een flinke onderhoudsbeurt, bijvoorbeeld net voordat je op vakantie gaat. Maak alles wat in je koelkast/diepvries ligt op, gooi weg wat je toch niet meer gaat eten, laat de apparaten ontdooien en maak ze schoon. Helemaal ideaal als je het zo kunt plannen dat je ze de hele vakantie uit kunt laten.
5. Spelcomputers
Ben jij in je vrije tijd te vinden naast je PlayStation, Nintendo Switch of andere spelcomputer? Cool! Als je hem uitzet, zet je hem waarschijnlijk vaak op stand-by. Toch verbruikt het apparaat dan nog steeds stroom. Tijdens de stand-by-modus downloadt de spelcomputer updates en blijft het dus verbonden met het internet. Game over? Zet je spelcomputer helemaal uit, in plaats van op stand-by. Verminder sluipverbruik en bespaar geld op je energierekening.
6. Audio- of tv-apparatuur
Luister jij regelmatig naar de nieuwste hitjes, oldies & goldies, hardcore of een ander muziekgenre? Dan is dit er eentje voor jou! Boxen, versterkers, soundbars en subwoofers zijn populaire items in veel huizen. Deze apparaten zorgen voor een heerlijke muzikale ervaring. De meeste van deze apparaten hebben een stand-by-modus, wat betekent dat het in de lage-energiemodus gaat. Maar deze apparaten hebben de neiging om stiekem energie te verbruiken, zelfs als ze niet actief zijn. Tip: gebruik een stekkerdoos, waardoor je met een druk op de knop alle apparatuur uitschakelt. En vergeet ook niet de box van je tv-provider uit te schakelen. Of vergelijk tv-providers waar je heel gemakkelijk via een app (of tv-app) kan kijken zonder stekkers.
Tip: kies voor Energielabel A
Is je keukenapparaat toe aan vervanging? Let dan bij je nieuwe aankoop op het energielabel. Hiermee wordt de zuinigheid van een apparaat aangegeven. Het label A is het meest zuinig, G het minst. Kies dus zoveel mogelijk voor een energiezuinig model met een A-label. Tegenwoordig moeten apparaten aan strenge eisen voldoen, dus nieuwe apparaten zijn standaard vaak al zuiniger dan oudere varianten.
Geen sluipverbruik met een bespaarstekker
Als je op vakantie gaat kun je je internetmodem, wifirouter en deurbel helemaal uitschakelen om sluipverbruik te voorkomen. Maar soms is het misschien lastig om een apparaat helemaal uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen. Dan kan een bespaarstekker handig zijn. Je plaatst deze stekker tussen het apparaat en het stopcontact. In de stand-by stand wordt het apparaat dan volledig uitgeschakeld. Er zijn bespaarstekkers voor de televisies, computers en het koffiezetapparaten, maar ook voor elektrische boilers en printers. De bespaarstekkers gebruiken zelf maar heel weinig energie, dus het is de investering waard.
Wil je nog meer besparen? Met een energiemeter zie je precies hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Je kunt dan kijken of het slimmer is om een oud apparaat te vervangen voor een nieuwe. En in deze blog lees je nog 10 tips om energie te besparen.
Vergelijk de beste energiecontracten
Laat een reactie achter