Stel je voor dat je de wereld een betere plek maakt én geld bespaart — dat klinkt goed, toch? Help de wereld en je portemonnee een handje door zuiniger te rijden. De gemiddelde Nederlander kan op jaarbasis liters brandstof besparen. Ook jij! Wil je weten hoe? Zuinig rijden wordt een eitje met deze 13 tips.
1. Rem zo min mogelijk
Bij een auto met een verbrandingsmotor gaat de kinetische energie van de auto ‘verloren’ wanneer je afremt: de remmen zetten deze energie om in warmte. Heel vaak is het helemaal niet nodig om te remmen, soms is het ook een gewoonte. Niet remmen maar gas terug of ‘los’ werkt bijna altijd.
Bij een elektrische auto werkt het anders. Gas los betekent vaak al dat je remt (de sterkte kun je ook vaak nog instellen). Een elektrische auto kan veel van die kinetische energie weer terugwinnen middels dit regeneratief of recuperatief remmen (beide termen worden door elkaar gebruikt). Remmen is dus zonde. Een elektrische auto remt vanzelf, tenzij je heel hard moet remmen. Probeer het eens!
2. Trek rustig op
De manier waarop je optrekt draagt niet alleen bij aan de veiligheid in het verkeer, maar ook aan je brandstofverbruik. Wanneer je snel optrekt, vraag je meer vermogen van de motor. Het gevolg: een hoger brandstofverbruik. En wat dacht je van de slijtage aan de motor? Door geleidelijk te versnellen en minder krachtig gas te geven, verbruikt de motor minder brandstof én bespaar je op onderhoudskosten.
3. Schakel op tijd naar de juiste versnelling
Rijd zuiniger door op tijd te schakelen naar de juiste versnelling. Dit heeft allemaal te maken met het toerental van de auto. Dit wordt weergegeven op de toerenteller op het dashboard van je auto en geeft je een indicatie van hoe hard de motor op dat moment werkt. Hoe hoger je toerental, hoe meer brandstof je verbruikt. Schakel naar een hogere versnelling bij een toerental vanaf 2.000 bij een dieselmotor. Bij een benzinemotor schakel je bij een toerental vanaf 2.500 naar de volgende versnelling.
4. Schakel de motor uit als je langer dan een minuut stilstaat
Stel je voor: je staat voor een open brug, in de file of je wacht in de auto op iemand. Als je de motor van de auto aan laat staan, verbruik je eigenlijk brandstof voor niets. Zonde, toch? Door de motor uit te schakelen, voorkom je onnodig brandstofverbruik en dus schadelijke uitstoot én brandstofkosten. Veel moderne auto’s beschikken over een start-stopsysteem. Dit systeem schakelt de auto automatisch uit als je stilstaat en start de motor pas weer zodra je het gaspedaal intrapt. Veel oudere auto’s beschikken niet over dit systeem. Schakel dan de motor zelf uit als je langer dan een minuut stilstaat.
5. Anticipeer op het verkeer: remmen kost meer brandstof
Anticiperen — een veelgehoord begrip tijdens autorijlessen. En terecht. Want door te anticiperen beperk je het brandstofverbruik en bevorder je de levensduur van de auto. Anticiperen betekent dat je ziet wat eraan komt én er naar handelt: bijvoorbeeld vaart minderen bij een rotonde, een stoplicht dat op rood staat of een snelheidsbord. Remmen en optrekken resulteert namelijk in een hoger brandstofverbruik. Iedere rem- of optrekactie kost in feite brandstof. Door op tijd het gas los te laten in plaats van af te remmen, bespaar je jouw brandstofverbruik en rijd je zuiniger.
6. Check regelmatig de bandenspanning
De bandenspanning checken is over het algemeen een underrated onderdeel onder de automobilisten, terwijl de bandenspanning een grote rol speelt in brandstofverbruik. Dit heeft te maken met de zogenaamde rolweerstand. Te zachte banden hebben een grotere rolweerstand, waardoor je auto harder moet werken en dus meer brandstof verbruikt. Banden met de juiste bandenspanning zorgen voor een lager brandstofverbruik dan auto’s met de verkeerde bandenspanning. De juiste bandenspanning zorgt voor een optimale rolweerstand.
7. Gebruik cruisecontrol
Cruisecontrol maakt lange ritten op de snelweg een stuk comfortabeler. Het is een handige tool waarmee je je gewenste snelheid instelt en de auto verder het werk laat doen. Je behoudt een constante snelheid zonder dat je continu je voet op het gaspedaal hoeft te houden. Door een constante snelheid te rijden, voorkom je dat je de motor steeds extra aan het werk zet. Je laat de motor efficiënter werken en beperkt daardoor het brandstofverbruik. Wees je er goed van bewust wanneer je cruisecontrol gebruikt — niet in alle verkeerssituaties is het verantwoord. In druk verkeer of bij slecht weer is het belangrijk om zelf de controle te houden over je snelheid. Handig: de meeste moderne auto’s beschikken over cruisecontrol.
8. Onderhoud je auto regelmatig
Het onderhouden van je auto is ontzettend belangrijk om veilig deel te nemen aan het verkeer. Maar wist je dat het ook je brandstofverbruik kan verminderen? Neem bijvoorbeeld de motorolie. Schone motorolie zorgt voor een betere smering van de motor, waardoor de wrijving afneemt. Hierdoor verminder je brandstofverbruik. Controleer daarom je oliepeil en ververs regelmatig de motorolie. Of check eens je luchtfilter. Een vuil luchtfilter belemmert de luchtstroom naar de motor. Een schoon luchtfilter zorgt ervoor dat je motor vrij kan ademen.
9. Beperk het gebruik van de airco
Als de temperaturen stijgen, doen we al snel de airconditioning aan. Prettig om de auto wat af te koelen op een zomerse dag. Het nadeel is dat de airco bakken met brandstof slurpt. Hoe je het gebruik van de airco kunt beperken? Parkeer in de schaduw, laat de auto even luchten voor vertrek of rijd met de ramen open. Ontkom je niet aan de airconditioning vanwege de hoge temperaturen? Stel hem dan in op de juiste temperatuur, dus niet té koud. Ook raden we aan om de recirculatiestand te gebruiken waardoor de airco iets minder hard hoeft te werken.
10. Plan je route of gebruik de navigatie
Een manier om zuinig te rijden is door je route te plannen of door de navigatie te gebruiken als je de weg niet weet. Door je goed voor te bereiden op je autorit voorkom je onnodige omwegen. Andere voordelen zijn dat je tijd én stress bespaart. Tip: check ook eens de snelste route in de navigatie als je de weg wél weet. Misschien is er een route die nog sneller is.
11. Houd je auto zo licht mogelijk
Hoe zwaarder de auto, hoe meer brandstof het voertuig nodig heeft. Door je auto zo licht mogelijk te houden, help je je motor om wat zachter te werken. Een manier om het gewicht van de auto te verlichten is om je auto op te ruimen. Haal de spullen die je niet nodig hebt uit de auto. Vergeet ook niet de kofferbak te checken. Gereedschap, tassen of andere voorwerpen kun je het beste gewoon in huis bewaren. Ook zware dakkoffers verhogen het gewicht van je auto. Gebruik deze daarom alleen als je ze daadwerkelijk nodig hebt.
12. Combineer ritten met elkaar
Combineer ritten en bespaar op brandstof. Het doen van de wekelijkse boodschappen en dat bezoekje aan die leuke kledingwinkel kun je prima combineren. Scheelt weer een keer op en neer rijden. Bij elkaar opgeteld kan het combineren van ritten veel brandstof besparen. Of nog beter: pak de fiets naar die kledingwinkel.
13. Ga carpoolen
Carpoolen: de tip ligt misschien ietwat voor de hand, maar het is wel een goede om brandstofverbruik te verminderen. Carpoolen is het delen van een autorit met anderen. Je bespaart hierdoor brandstof en dus CO2-uitstoot. Bovendien is het de perfecte gelegenheid om eens bij te kletsen met je collega, klasgenoot of buurvrouw die toevallig dezelfde richting op moet. Of ontmoet juist nieuwe mensen door te carpoolen. Als we met zijn allen meer gaan carpoolen, verminderen we ook nog eens de drukte in het verkeer. Extra fijn!
Last but not least: dé tip is natuurlijk elektrisch rijden
Als je écht zuinig wilt rijden, dan is dé tip natuurlijk om elektrisch te rijden. De manier van transport wordt steeds populairder en toegankelijker in Nederland. Logisch, want elektrisch rijden kent een aantal voordelen: het is comfortabel, vaak erg snel, heel vlot in de stad, goed voor het milieu, fiscaal aantrekkelijk en een elektrische auto vergt weinig onderhoud. En je hebt altijd een automaat!
Alle voordelen van elektrisch rijden op een rijtje
Zuinig rijden voor automaten
Het voordeel van een automaat is dat je niet hoeft te schakelen. Dit doet de auto namelijk helemaal zelf. Toch kun je er enigszins invloed op uitoefenen. Gebruik bijvoorbeeld de eco-modus van de auto. Vermijd juist de sport-modus. Daarnaast kun je bovenstaande 13 tips om zuiniger te rijden toepassen.
Met bovenstaande tips weet jij hoe je zuinig kan rijden en daarmee liters brandstof kan besparen. Zorg daarnaast voor de juiste autoverzekeringen voordat je de weg op gaat, zodat jij met een gerust gevoel jouw bestemming bereikt. We wensen je veel veilige en zuinige kilometers!
Laat een reactie achter