Je zorgverzekering. Nu is hét moment om deze te vergelijken en over te stappen. Maar hoe zat dat ook alweer precies met die zorgverzekering? Moet je een aparte zorgverzekering voor je kindje afsluiten of niet? En betaal je eigenlijk altijd eigen risico? Wij hebben de 11 grootste fabels en terechte feitjes op een rijtje gezet. Zo kun je ook in 2021 bij de feiten blijven.
Alle fabels nog aan toe: hier staan ze op een rij
1. Overstappen is ingewikkeld
Nee hoor! In de vergelijker kun je je zorgverzekering vergelijken én precies aangeven wat jij belangrijk vindt om te verzekeren. Heb je de beste zorgverzekering gevonden? Dan hoef je deze alleen nog maar aan te vragen. Je huidige zorgverzekering wordt voor je opgezegd als je overstapt via Pricewise. Makkelijk, toch?
Bekijk zelf hoe makkelijk het is
2. Als ik niets doe, verandert er niets aan mijn zorgverzekering in 2021
Pas op, want is niet waar. Doe je niets en hou je dus ‘dezelfde’ zorgverzekering als een jaar daarvoor? Dan blijft je pakket wel hetzelfde, maar de dekking misschien niet. Die kan namelijk wijzigen in het nieuwe jaar. Dit kan bij zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering. Bijvoorbeeld minder vergoeding voor fysiotherapie, of een lagere vergoeding vanuit de tandartsverzekering. Hierdoor is het misschien wel nodig om je volgend jaar extra aanvullend te verzekeren. Daarom is het altijd belangrijk om goed te checken of je zorgverzekering nog steeds bij je past. Niet alleen omdat de dekking in het pakket kan veranderen, maar ook omdat jij misschien wel andere zorgbehoeften hebt ondertussen.
3. Het maakt niet uit op welke polis mijn kind meeverzekerd is
Ook dit is niet juist. Sommige zorg voor kinderen tot 18 jaar wordt uit de aanvullende verzekering vergoed. Het maakt in dat geval wel uit bij welke ouder het kind op de polis staat. Heb je een aanvullende verzekering met vergoeding voor orthodontie en je partner niet? Zorg dan dat je kind bij jou op de polis staat als hij of zij volgend jaar een beugel nodig heeft. Als je met het hele gezin op één polis staat, wordt het kind automatisch meeverzekerd met de hoogst verzekerde ouder.
4. Samen op één polis met je partner is beter
Nee, dit is niet altijd zo. Het kan zijn dat jij en je partner niet dezelfde wensen hebben. Dan kun je beter je eigen zorgverzekering afsluiten. Het is sowieso de moeite waard om te controleren wat voor jullie voordeliger is; samen verzekeren of allebei individueel een zorgverzekering kiezen.
5. Een collectieve zorgverzekering is altijd goedkoper
Niet altijd. Vaak bieden collectieve verzekeringen een uitgebreid pakket met extra dekkingen. Daar betaal je dan ook voor, terwijl je misschien niet alles nodig hebt. Het is daarom verstandig om goed te kijken naar wat je echt nodig hebt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de collectiviteitskorting gemaximaliseerd is met 5%. Sommige mensen met een collectieve zorgverzekering zullen in 2021 dus meer gaan betalen.
6. Alle basisverzekeringen zijn hetzelfde
Dit klinkt logisch maar klopt niet helemaal. Wat er vergoed wordt vanuit de basisverzekering staat vast. Maar het kan per basisverzekering verschillen in welk ziekenhuis je terecht kunt en waar je een vergoeding krijgt. Dit ligt aan de keuzevrijheid van de verzekering. De keuzevrijheid bij een naturapolis is beperkt tot ruim. Bij een combinatiepolis heb je ruime tot zeer ruime keuze. Met een restitutiepolis heb je volledige keuzevrijheid en kun je dus bij ieder ziekenhuis terecht.
Check de beste zorgverzekering voor jou in 2021
De feiten op een rij
1. Een bezoek aan de huisarts kost me niks
Klopt. Voor het bezoek aan de huisarts zelf betaal je niks. Dit betekent dat het ook niet wordt verrekend met je eigen risico. Medicijnen die je voorgeschreven krijgt, worden wel verrekend met het eigen risico. Ook voor bloedprikken betaal je eigen risico.
2. Ik word zeker geaccepteerd voor een basisverzekering
Zeker! Elke zorgverzekeraar is verplicht je te accepteren. Je leeftijd, geslacht, gezondheid of ziekte mogen geen invloed hebben op de acceptatie voor de basisverzekering. Voor elke basisverzekering word je geaccepteerd. Gelukkig maar. Let wel op: voor een aanvullende verzekering mag je wel geweigerd worden.
3. Een machtiging is bij elke verzekeraar geldig
Dit is ook juist. Heb je bij je huidige verzekeraar een machtiging gekregen voor bepaalde zorg, vervoer of hulpmiddelen? Dan neemt de nieuwe verzekeraar die machtiging over. Het is wel verstandig om te checken of de voorwaarden hetzelfde zijn.
4. Het eigen risico is niet hetzelfde als eigen bijdrage
Inderdaad. Je betaalt eerst zelf het eigen risico (minimaal € 385,-) voordat je zorgkosten vergoed worden vanuit de basisverzekering. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en betaal je altijd voor bepaalde soorten zorg.
5. Het eigen risico geldt alleen voor verzekerden vanaf 18 jaar
Ja, dat klopt. Waarom? Omdat je pas op vanaf 18 jaar zelf premie betaalt. Voor deze tijd is het kind meeverzekerd op de zorgpolis van de ouders.
Laatste feit…
… vergelijken loont! Door je huidige zorgverzekering te vergelijken, kun je besparen en weet je zeker dat je in 2021 goed verzekerd bent. Jij geeft in onze zorgvergelijker aan wat je belangrijk vindt om te verzekeren, wij doen de rest voor je. Lekker makkelijk. En als je nu een zorgverzekering via Pricewise afsluit, krijg je er een Gratis Geluk bij een Ongeluk-dekking bij. Zo loont vergelijken nog meer!
Dit artikel is eerder verschenen op 28 november 2018 en 28 november 2019, maar is herschreven op 25 november 2020.
Laat een reactie achter