Hoeveel uur besteed jij per dag online? Misschien wel meer dan je lief is. Zorg er dan wel voor dat je die tijd online veilig besteedt. Maar hoe herken je bijvoorbeeld een phishingmail, weet je of de website veilig is en is ieder wifinetwerk betrouwbaar? Lees hieronder onze 10 tips om veilig door de onlinewereld te surfen.
1. Kies een sterk wachtwoord
En dan hebben we het dus niet over ‘Welkomo1’. De naam van je eerste huisdier is ook niet echt een slimme keuze. Ga op zoek naar een combinatie die écht niemand kan raden. Gebruik een wachtwoord met grote en kleine letters, cijfers en tekens. Zolang je hem zelf maar onthoudt óf gebruik een wachtwoordmanager om wachtwoorden in op te slaan.
2. Installeer een antivirusprogramma
Stel voor je verschillende apparaten zoals je laptop, telefoon en/of tablet een antivirusprogramma in. Deze zorgt ervoor dat er controle plaatsvindt op alles wat je op het internet doet. Schakel daarnaast ook de automatische updates in en laat het programma regelmatig je apparaat/apparaten scannen op infecties.
3. Stel updates niet steeds uit
Stiekem zit je natuurlijk niet te wachten op updates, want ze komen altijd op een moment dat het écht niet uitkomt. Maar ze zijn er niet voor niks. Criminelen ontwikkelen zich ook en zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren om je “aan te vallen”. Door op tijd updates uit te voeren, kun je deze aanvallen voorkomen.
4. Herken nepberichten
Wees alert op nepberichten waarbij criminelen je naar een valse website lokken. Deze ‘phishingberichten’ via e-mail, WhatsApp of (oldskool) sms komen namelijk steeds vaker voor. Tegenwoordig zijn ze vaak nog maar moeilijk te onderscheiden van echte berichten. Krijg je bijvoorbeeld een mail van je bank waarin je je pincode moet invullen, moet je met spoed geld overmaken of is de e-mailafzender van een vreemd adres. Bekijk de mail dan eens extra goed voor je handelt.
5. Gebruik tweestapsverificatie
Door het instellen van de tweestapsverificatie voeg je een extra beschermlaag toe. Een mogelijke optie is het versturen van een code naar je mobiele telefoon. Zo maak je het hackers moeilijker, want aan alleen je gebruikersnaam en wachtwoord hebben ze dan niet meer genoeg.
6. http versus https
Http is niet de aartsrivaal van https, maar eerder het kleine broertje. In feite zijn ze hetzelfde, omdat ze verwijzen naar ‘hypertext transfer protocol’, maar https werkt nét even anders. De S staat namelijk voor ‘secure’. Het staat dan ook voor meer geavanceerd en veiliger. Veel websites zijn al om naar https, maar je komt het broertje nog wel eens tegen. Check of de websites die jij wilt bezoeken https:// gebruiken, dan kunnen je gegevens niet “gestolen” worden.
Vergelijk internetabonnementen
7. Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken
Op veel plekken kun je gebruikmaken van openbare wifi. Heel fijn, maar het is niet altijd even veilig. Zit je ergens op openbare wifi? Ga dan niet je bankzaken regelen, maar doe dat thuis op je beveiligde wifi. Net als het checken van je mail. Hackers zijn dol op openbare wifi en kunnen daar makkelijk op zoek naar jouw wachtwoorden.
8. Maak een back-up van je bestanden
Laat bestanden en foto’s niet alleen op je laptop of telefoon staan, maar zorg voor een goede back-up. Op die manier heb je alles veilig en op één plek opgeslagen. Stel dat je alle tips hierboven hebt gebruikt, maar het is ze toch gelukt om je te hacken: dan ben je tenminste niet alles kwijt.
9. Bedenk goed wat je deelt op het internet
Hoe makkelijk het is om iets op het internet te plaatsen, zo moeilijk is het om het er weer vanaf te krijgen. Denk daarom altijd twee keer na voor je iets het internet op gooit.
10. Gebruik je gezonde verstand
Het lijkt een overbodige tip, maar we gaan hem toch benoemen: gebruik je gezonde verstand! Vertrouw je een mailtje niet? Vragen ze je via een link geld over te maken? Of moet je ergens je pincode invoeren? Dan moeten je alarmbellen gaan rinkelen. Helaas is niet iedereen te vertrouwen.
Laat een reactie achter