Wegenbelasting
Wegenbelasting is de belasting die je moet betalen als je een auto of ander motorrijtuig bezit. Je betaalt deze belasting zodat de overheid de wegen in Nederland goed kan onderhouden. Wegenbelasting wordt ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. De hoogte van de wegenbelasting verschilt per motorrijtuig. Wil je weten hoeveel wegenbelasting je moet betalen voor jouw auto? Bij Pricewise bereken je eenvoudig de wegenbelasting.
Autoverzekering vergelijken
Wegenbelasting berekenen via Pricewise
Heb je een nieuwe auto gekocht of een ander vervoersmiddel , zoals een bus, camper, bestelauto of vrachtwagen? Dan wil je waarschijnlijk je wegenbelasting berekenen. Hoeveel wegenbelasting je betaalt, hangt af van vier factoren:
- het gewicht van je wagen;
- het type brandstof;
- de CO2-uitstoot die jouw vervoersmiddel veroorzaakt
- de provincie waarin je woont.
Het maakt voor de hoogte van de wegenbelasting dus niet uit hoeveel kilometer je per jaar rijdt. Wil je weten hoeveel wegenbelasting jij moet betalen? Bereken wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) snel en gemakkelijk via Pricewise. Zodra je je kenteken en postcode bij ons invult, kunnen wij de wegenbelasting berekenen. Binnen enkele seconden weet je precies waar je aan toe bent en hoeveel wegenbelasting je moet betalen.
Wegenbelasting motor
Ben je in het bezit van een auto, bus, camper, bestelauto of vrachtwagen? Dan moet je zoals gezegd wegenbelasting betalen. Ook voor een motor betaal je wegenbelasting. Een motor is voor de motorrijtuigenbelasting een motorrijtuig op twee wielen, met of zonder zijspan. Om voor een motor de belasting te berekenen, moet je aangeven in welke provincie je woont. De hoogte van het bedrag van de motorrijtuigenbelasting is namelijk afhankelijk van de provincie waar je woont.
Heb je een motor die volledig en uitsluitend op elektriciteit of waterstof rijdt? Dan betaal je geen motorrijtuigenbelasting. Wil je voor jouw motor belasting berekenen? Dat kan makkelijk en snel via ons.
Motorrijtuigenbelasting
In de volksmond wordt vaak gesproken over wegenbelasting, maar de officiële term voor wegenbelasting is motorrijtuigenbelasting (mrb). Ook de Belastingdienst gebruikt de term motorrijtuigenbelasting in plaats van wegenbelasting. Laat je door het gebruik van deze verschillende termen dus niet in de war brengen: de termen wegenbelasting en motorrijtuigenbelasting betekenen precies hetzelfde.
Wegenbelasting kenteken
Pricewise kan de wegenbelasting op kenteken berekenen. Met behulp van je kenteken kunnen wij namelijk de gegevens van je auto ophalen bij de Dienst Wegverkeer (RDW). Door deze RDW-kenteken-check kun jij snel en gemakkelijk de wegenbelasting berekenen. Weet je het kenteken van de auto niet? Je kunt bij ons ook wegenbelasting berekenen zonder kenteken. We vragen je dan om de volgende gegevens in te vullen: het automerk, het model, het type, het bouwjaar, de bouwmaand en welk soort brandstof je auto verbruikt. Daarnaast willen we weten of het gaat om een automaat of een handgeschakelde auto. Op basis van deze gegevens kunnen wij ook zonder kenteken de wegenbelasting voor je berekenen. Zo weet jij precies hoeveel motorrijtuigenbelasting (oftewel: wegenbelasting) jij moet betalen.
Autobelasting
Autobelasting is niet hetzelfde als wegenbelasting. Er zijn verschillende soorten autobelasting en één daarvan is de wegenbelasting. Deze belasting betaal je als auto-eigenaar voor het onderhoud van de wegen in Nederland. Daarnaast moet je voor de aanschaf van je auto ook belasting betalen. Deze belasting heet: belasting van personenauto’s en motoren (bpm). Ook betaal je over het gebruik van de auto accijns, die door de overheid geïnd wordt via de brandstofprijs. De accijns verschilt per brandstof en wordt elk jaar opnieuw door de overheid vastgesteld.
Heb je een auto van de zaak waar je ook privé in rijdt, dan betaal je autobelasting voor het privégebruik. De auto wordt door het privégebruik gezien als een verkapte vorm van inkomen. Je moet dan jaarlijks een percentage van de catalogusprijs van de auto optellen bij je belastbare inkomen. Dit wordt ook wel bijtelling genoemd.
Wegenbelasting betalen
Wegenbelasting betalen is mogelijk via automatische incasso. De wegenbelasting wordt dan elke maand rond de 28e afgeschreven. Het is ook mogelijk om wegenbelasting per drie maanden te betalen met een acceptgiro. De datum van afschrijving is dan afhankelijk van de afgiftedatum van je kentekenbewijs. Let wel op: betaal je de wegenbelasting niet, niet op tijd of niet volledig? Dan kun je een naheffingsaanslag krijgen. Gebeurt dit vaker, dan kun je ook een verzuimboete krijgen die kan oplopen tot wel € 5.514 per verzuim.
Wegenbelasting 2025
De wegenbelasting-tarieven veranderen elk jaar. De overheid voert namelijk jaarlijks een inflatiecorrectie door. De wegenbelasting verschilt per provincie, omdat de provincies het opcententarief zelf mogen vaststellen. In 2025 betaal je net als vorig jaar geen wegenbelasting voor een volledig elektrisch auto.
RDW wegenbelasting
De Dienst Wegverkeer (RDW) is onder andere verantwoordelijk voor de registratie van voertuigen in Nederland en het verstrekken van kentekens. Bij de RDW kun je ook gegevens van de auto opzoeken door middel van een kenteken-check. Ga jij jouw wegenbelasting berekenen via ons en vul je je kenteken in? Dan halen wij de gegevens van je auto op bij de RDW.
Als je je auto voor een langere tijd niet gebruikt, kun je het kenteken van je auto tijdelijk schorsen bij de RDW. Tijdens de schorsing kun je de autoverzekering tijdelijk stopzetten (dat doe je bij de autoverzekeraar). Je hebt dan geen apk-plicht. De wegenbelasting stopt automatisch, omdat de RDW de schorsing doorgeeft aan de Belastingdienst. De RDW is overigens niet verantwoordelijk voor de wegenbelasting. Je betaalt de wegenbelasting niet aan de RDW, maar aan de overheid.
Belastingdienst wegenbelasting
De wegenbelasting wordt geïnd door de Belastingdienst. De Belasting controleert ook of jij wel (genoeg) wegenbelasting betaalt. Is dit niet het geval, dan kun je een naheffingsaanslag en een boete krijgen. Je kunt hier bezwaar tegen maken, door het formulier Bezwaar mrb in te vullen. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over het de motorrijtuigenbelasting, het betalen hiervan, de voorwaarden voor vrijstelling, de naheffingsaanslag en de boetes.
Wegenbelasting opzeggen
Heb je je auto of ander motorrijtuig verkocht? Dan hoef je geen wegenbelasting meer te betalen voor dat voertuig. Staat de auto niet meer op jouw naam, dan zegt de Belastingdienst de wegenbelasting automatisch op. Dit hoef je niet zelf te doen. Het eventueel verschuldigde bedrag wordt door de Belastingdienst teruggestort op je rekening. Je kunt wegenbelasting ook tijdelijk stopzetten als je de auto geschorst hebt bij de RDW. Ook dit gebeurt automatisch. De RDW geeft de schorsing door aan de Belastingdienst.
Vrijstelling wegenbelasting
Zoals gezegd moet over het algemeen iedereen die in het bezit is van een auto, motor, bus, camper, bestelauto of vrachtwagen wegenbelasting betalen. Maar er zijn ook een aantal voertuigen die vrijgesteld zijn van wegenbelasting. Je betaalt hiervoor dan geen of minder wegenbelasting. Zo is er een vrijstelling voor oldtimers die minimaal 40 jaar geleden in gebruik zijn genomen. Ook hoef je tot en met 2025 geen wegenbelasting te betalen als je een volledig elektrische auto of een auto met een waterstofverbrandingsmotor hebt. Voor plug-in hybride auto’s geldt tot en met 2025 een halftarief. Andere motorrijtuigen waarvoor geen wegenbelasting betaald hoeft te worden zijn:
- motorrijtuigen van de politie en brandweer;
- ambulances en dierenambulances;
- lijkauto’s;
- vuilniswagens, straatveegwagens en kolkenzuigers;
- motorrijtuigen die gebruikt worden voor de aanleg en het onderhoud van wegen.
Je kunt vrijstelling van de wegenbelasting aanvragen bij de Belastingdienst door het formulier Verzoek motorrijtuigenbelasting vrijstelling in te vullen.
Besparen op de wegenbelasting
Wil je besparen op de wegenbelasting? Daar kun je rekening mee houden bij de aanschaf van een nieuwe auto. De hoogte van de wegenbelasting verschilt namelijk per auto. Het gewicht van de auto speelt hierin een grote rol. Over het algemeen betaal je meer wegenbelasting als je in het bezit bent van een zware auto. Kies je voor een minder zware auto, dan betaal je minder wegenbelasting. Hiermee kun je tot wel honderden euro’s besparen op de wegenbelasting. Ook het type brandstof dat je gebruikt is van invloed op de hoogte van de wegenbelasting. Voor een benzineauto betaal je minder wegenbelasting dan voor een dieselauto. En heb je een elektrische auto, dan hoef je tot en met 2025 geen of minder wegenbelasting te betalen.
Twijfel je nog over een aantal automodellen? Dan is het verstandig om vooraf de wegenbelasting van de verschillende modellen te berekenen. Zo weet je direct voor welke auto je het minst aan wegenbelasting betaalt. Je kunt daarnaast ook voor verschillende auto's de autoverzekering berekenen.
Direct verzekerd de weg op
Wegenbelasting berekend? Dan kun je in slechts 3 stappen direct de autoverzekering vergelijken. Voer je geboortedatum in en bereken meteen welke premie bij deze auto past. Sluit in 5 minuten af, rij direct verzekerd de weg op en bespaar tot € 850.
Meer weten?
Heb je vragen over de wegenbelasting of autoverzekering? Dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. We helpen je graag.