Soms heb je vervangend vervoer nodig. Bijvoorbeeld omdat je autoschade hebt of omdat je eigen auto gerepareerd wordt. Je kunt dan een auto lenen of huren. Zo heb je toch tijdelijk een auto tot je beschikking. Maar wanneer heb je recht op vergoeding voor vervangend vervoer? En hoe zit het met de verzekering? Alles wat je moet weten over vervangend vervoer lees je op deze pagina.
Vergelijk hier je autoverzekering
Vervangend vervoer en verzekering
Er zijn drie verschillende soorten autoverzekeringen: WA-verzekering, WA + beperkt casco en de allriskverzekering. Per verzekering verschilt de dekking en het recht op vervangend vervoer. Dit hangt ook af of de schade jouw eigen schuld is of de schuld van de tegenpartij.
Vervangend vervoer bij schade door eigen schuld
Met een WA-verzekering ben je niet verzekerd voor schade aan je eigen auto. Je betaalt schade aan je eigen auto dus áltijd zelf als je een WA-verzekering hebt. Je hebt met een WA-verzekering ook geen recht op een vergoeding voor vervangend vervoer als de schade je eigen schuld is. De kosten voor het vervangend vervoer betaal je dus zelf.
Heb je een WA + beperkt casco? Dan ben je verzekerd voor schade aan anderen en voor schade door diefstal, inbraak, brand en storm. Ook voor natuur- en
ruitschade ben je verzekerd. Heb je vervangend vervoer nodig door schade door een van deze oorzaken? Dan wordt dit (deels) vergoed. Hetzelfde geldt als je een allriskverzekering hebt. Met deze verzekering ben je niet alleen verzekerd voor schade aan anderen, schade door diefstal, inbraak, brand en storm en voor natuur- en ruitschade, maar ook voor schade door vandalisme en schade door eigen schuld. Bij schade door een van deze oorzaken wordt met een allriskverzekering vervangend vervoer (deels) vergoed.
Goed om te weten: je betaalt met een WA + beperkt casco en een allriskverzekering wel
eigen risico als je vervangend vervoer nodig hebt bij schade door eigen schuld.
Vervangend vervoer bij schade door tegenpartij
Heb je schade door een tegenpartij en daardoor vervangend vervoer nodig? Dan krijg je de kosten voor vervangend vervoer (deels) vergoed, zowel met een WA-verzekering, WA + beperkt casco als een allriskverzekering. Je betaalt dan geen eigen risico, maar je moet deze kosten wel zelf voorschieten. Ook moet de tegenpartij de schuld erkennen. Bekijk jouw polisvoorwaarden om te weten wat er gebeurt als de tegenpartij niet bekend is, of als die niet aansprakelijk kan worden gesteld. Veel
autoverzekeraars hebben als voorwaarde dat je de schade laat herstellen bij een aangesloten herstelbedrijf.
Vervangend vervoer bij reparatie
Staat jouw auto bij de garage voor een reparatie en heb je vervangend vervoer nodig? Dan krijg je dit meestal via de garage. De kosten hiervan worden (deels) vergoed door de verzekeraar. Ook hier geldt dat sommige verzekeraars alleen vervangend vervoer vergoeden als je jouw auto laat repareren bij een aangesloten herstelbedrijf. Je krijgt overigens alleen (een vergoeding voor) vervangend vervoer als je zonder reparatie niet meer in je auto kunt rijden. Bij lichte schade kun je de reparatie inplannen op een moment dat jou uitkomt en heb je geen recht op (een vergoeding voor) vervangend vervoer.
De vergoeding die je krijgt bij vervangend vervoer door schade of reparatie, is meestal niet 100%. Dat komt doordat je niet met je eigen auto rijdt, waardoor je kosten bespaart. Denk bijvoorbeeld aan brandstof, bandenslijtage en onderhoudsbeurten. Je krijgt daarom meestal 75% van de kosten voor het vervangende vervoer vergoed.
Vervangend vervoer bij diefstal of auto total loss
In sommige gevallen is de kans klein dat je jouw auto nog terugkrijgt. Bijvoorbeeld als je auto is gestolen of als je auto total loss is. Reparatie is soms duurder dan de waarde van je auto. Sommige verzekeraars vergoeden de kosten voor een leenauto. Zo kun je de periode overbruggen tot de schade wordt vergoed en je een nieuwe auto kunt kopen. Bekijk de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar om te zien of dit wordt vergoed.
Meer weten over vervangend vervoer?
Wil je meer weten over vervangend vervoer? Bekijk dan onze
veelgestelde vragen over autoverzekeringen.
Vergelijk hier je autoverzekering