De groene kaart voor je auto: het is een belangrijk document voor automobilisten, maar roept vaak vragen op. Wat is de groene kaart? Waarom heb ik een groene kaart nodig? En wat moet ik doen als ik deze kaart kwijt ben? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over de groene kaart.
Vergelijk hier je autoverzekering
Wat is een groene kaart?
Sluit je een autoverzekering af? Dan ontvang je van jouw verzekeringsmaatschappij een groene kaart. Dit is een internationaal verzekeringsbewijs, waarmee je kunt aantonen dat jouw auto of ander motorrijtuig verzekerd is. Op deze groene kaart staat de naam van jouw verzekeringsmaatschappij en de dekking die je hebt. De groene kaart is in heel Europa hetzelfde. Dat maakt het in het buitenland makkelijk om de groene kaart te lezen, voor bijvoorbeeld de politie. Waar de groene kaart zijn naam aan te danken heeft? Door het groene papier waar de kaart op werd afgedrukt. Sinds 1 juli 2020 mag de groene kaart ook op wit papier geprint worden.
Hoe vraag ik een groene kaart voor mijn auto aan?
De groene kaart voor je auto hoef je niet zelf aan te vragen. Jouw verzekeraar stuurt je elk jaar een nieuwe groene kaart. Heb je de groene kaart niet gekregen of ben je deze kwijtgeraakt? Dan kun je deze zelf opvragen bij je verzekeraar. Sommige verzekeraars sturen je dan een nieuwe groene kaart per post toe, anderen doen dit digitaal.
Hoelang is mijn groene kaart geldig?
De groene kaart voor je auto is één jaar geldig. Op de kaart staat de geldigheidsdatum. Het kan zijn dat deze geldigheidsdatum niet twaalf, maar dertien maanden later is. Mocht je tijdens de verlenging op vakantie zijn, zit je niet met een ongeldige groene kaart in het buitenland.
Is een groene kaart voor je auto verplicht?
Of je de groene kaart voor je auto verplicht bij de hand moet hebben, verschilt per land. Zo is de fysieke groene kaart voor een motorrijtuig in Nederland niet verplicht. Je moet wel kunnen aantonen dat je verzekerd bent, maar dat mag ook met een digitale groene kaart. In sommige andere landen heb je wel een fysieke groene kaart nodig, of een geprinte versie op wit papier. Op de groene kaart staat in welke landen je verzekerd bent. Check voor jij een land bezoekt op jouw groene kaart of je hier verzekerd bent.
In deze landen heb je een fysieke groene kaart nodig of een geprinte versie op wit papier:
Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Oekraïne, Servië, Tunesië en Turkije.
In sommige andere landen heb je een aparte groene kaart nodig voor een caravan of aanhanger als deze zwaarder is dan 750 kg. Dit is het geval in Duitsland, Polen en Spanje.
Krijg ik de groene kaart voor mijn auto digitaal?
De groene kaart werd voorheen op dubbelzijdig groen papier afgedrukt. Dit mag nog steeds, maar vanaf 1 juli 2020 mag de verzekeraar je ook een enkelzijdige witte kaart toesturen. Veel verzekeringsmaatschappijen bieden ook een digitaal bewijs van de groene kaart aan. Je ontvangt dan meestal een digitaal exemplaar van de groene kaart in je e-mail. Sla deze op, zodat je altijd toegang hebt tot je digitale groene kaart. Ook als je offline bent. Zo kun je deze altijd tonen, bijvoorbeeld tijdens een verkeerscontrole of een ongeval.
Wat als ik de groene kaart voor mijn auto kwijt ben?
Als je de groene kaart voor je auto bent kwijtgeraakt, vraag je via jouw verzekeraar een nieuwe aan. Dit kan vaak makkelijk via de website. Je vult je gegevens in, vervolgens stuurt je verzekeraar je een nieuwe groene kaart toe. Dit kan via de post, maar ook digitaal. Dit verschilt per verzekeraar.
Wat is het nummer van mijn groene kaart?
Op iedere groene kaart staat een nummer. Dat nummer bestaat uit het polisnummer van je verzekering, de code van je verzekeraar en de code van het land waarin je woont. Het nummer op je groene kaart is dus een uniek identificatienummer. Dit nummer moet je bijvoorbeeld invullen op het
schadeformulier.
Moet ik de groene kaart in mijn auto bewaren?
Als je een fysieke groene kaart hebt, is het slim om deze in de auto te bewaren. Dan heb je deze altijd bij de hand, bijvoorbeeld als je een schadeformulier moet invullen. Zoals gezegd is het in sommige landen zelfs verplicht een fysieke groene kaart bij je te hebben. Heb je jouw groene kaart digitaal? Zorg er dan voor dat je altijd toegang hebt tot je digitale kaart, ook als je geen
internetverbinding hebt.
Zo, nu weet je alles wat je moet weten over de groene kaart voor je auto. Ga je een autoverzekering afsluiten?
Vergelijk autoverzekeringen en lees onze
veelgestelde vragen over autoverzekeringen. Zo weet je zeker dat je de autoverzekering afsluit die het beste bij jouw persoonlijke situatie past.
Vergelijk hier je autoverzekering