Met de sistercar-clausule kun je óók schade melden als je met je eigen auto schade toebrengt aan je andere auto. Heb je twee of meer auto’s en staan de bijbehorende autoverzekeringen op jouw naam? Dan is de sistercar-clausule interessant voor je. Maar heb je zelf een auto én staat de auto van bijvoorbeeld je partner op zijn/haar eigen naam? In dat geval is een sistercar-clausule niet interessant. Op deze pagina leggen we je alles uit over de sister-clausule.
Autoverzekering vergelijken
Sistercar-clausule
In de wet staat dat je nooit aansprakelijk kan worden gesteld voor schade die je toebrengt aan een eigen goed. Dat betekent dat je de schade ook niet kunt claimen. Maar heb je twee auto's die allebei verzekerd zijn op jouw naam en rijd je met een tegen de ander? Dan ontstaat er een opmerkelijk probleem in de wet. Je bent dan zelf aansprakelijk voor de autoschade, maar in de wet staat dat je nooit aansprakelijk kunt zijn voor schade aan je eigen goed. Precies om die reden hebben sommige autoverzekeraars een sistercar-clausule die zo’n schade wel dekt. Met een sistercar-clausule beoordeelt de verzekeraar de schade alsof een fictieve derde partij de schade heeft veroorzaakt.
Voorbeelden sistercar
In de praktijk leidt de sistercar clausule vaak tot misverstanden. Daarom hier een aantal voorbeelden ter verduidelijking. Dat scheelt jou weer tijd.
Geen sistercar-clausule
Beide auto’s hebben geen sistercar clausule. Je rijdt met je ene auto tegen de andere. Je krijgt geen vergoeding voor de opgelopen schade.
Eén auto met sistercar-clausule
Je rijdt met auto 1 met sistercar-clausule tegen auto 2 zonder sistercar-clausule. De schade aan auto 2 wordt vergoed dankzij de sistercar-clausule van auto 1. De schade aan auto 1 wordt echter alleen vergoed als die auto all-risk is verzekerd. Maar stel dat je met auto 2 zonder sister-clausule tegen auto 1 met sister-clausule aanrijdt. Op dat moment krijg je geen vergoeding.
Beide auto’s met sistercar-clausule
Als beide auto's verzekerd zijn met een sistercar-clausule, keert de verzekeraar schade uit in alle mogelijke situaties. Gevolgschade zoals waardevermindering van (één van) de auto’s of bonusverlies is niet gedekt.
Sistercar uitzonderingen
Sommige autoverzekeringen met sistercar-clausule kennen uitzonderingen waarin niet wordt uitgekeerd. Een uitzondering is bijvoorbeeld als de aanrijding plaatsvindt op eigen terrein of in een eigen gebouw. Kijk in de polis van jouw verzekering, zodat je weet wat jouw verzekeraar precies dekt. Vergelijk je bij ons? Kijk bij de details van de geselecteerde autoverzekeringen welke verzekering een sistercar-clausule heeft. Dan nu de autoverzekering berekenen. En meteen wegrijden.
Autoverzekering vergelijken
Hulp nodig?
Bekijk onze veelgestelde vragen over de autoverzekering. Niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.