Bijna alle auto’s die de weg op gaan, moeten voldoen aan de apk-plicht. Bijna, want de apk voor oldtimers is soms net een beetje anders. Zo is er voor oldtimers vanaf een bepaalde leeftijd geen keuringsplicht meer en hoeven andere minder vaak dan jongere wagens naar de garage voor een keuring. Hoe het zit met de leeftijd van oldtimers, het aantal apk-bezoeken, de potentiële wijzigingen in de regels, apk tijdens de schorsing van het kenteken en de controle op de keuringsplicht? Dat lees je in dit hoofdstuk over de apk voor de oldtimer.
Alle hoofdstukken van de Oldtimerguide:
Autoverzekeringen vergelijken
Leeftijd oldtimer en apk-plicht
Het bouwjaar van een oldtimer heeft invloed op hoe vaak (en of) een auto apk nodig heeft. Heel oude oldtimers, die met een eerste toelating van voor 1 januari 1960, hebben vrijstelling van de apk. Auto’s van dertig jaar en ouder (leeftijd tot aan bovenstaande datum) hebben eens in de twee jaar een keuring nodig. Oldtimers jonger dan dertig en met een invoering van voor 1 januari 2005 moeten elk jaar nog naar de apk. In deze gevallen gaat het om auto’s met en maximaal gewicht van 3.500 kilo. Zwaardere voertuigen van voor 1 januari 1960 hebben ook vrijstelling van de apk. Andere voertuigen met een gewicht boven de 3.500 kilo moeten elk jaar een keuring ondergaan. Bij de RDW kun je controleren wanneer de apk van een voertuig vervalt.
Wijziging leeftijd vrijstelling apk
In mei 2018 zou de leeftijd voor oldtimers die vrijstelling krijgen van apk waarschijnlijk naar vijftig gaan. Nog steeds is er geen definitieve vrijstelling voor wagens met een ingebruikname die vijftig jaar terug ligt, maar later ligt dan 1 januari 1960. Het is verstandig om deze wagens nu dus nog wel apk te laten keuren.
Apk tijdens schorsing kenteken
Tijdens de periode waarin mensen klussen aan de oldtimer, schorsen veel mensen het kenteken. Je hoeft dan namelijk geen wegenbelasting te betalen en ook de autoverzekering kun je op dat moment opzeggen of tijdelijk stopzetten (opschorten). Tijdens zo’n schorsingsperiode hoeft de auto geen geldige apk te hebben en hoef je de auto dus ook niet apk te laten keuren. Uiteraard mag je dan ook de weg niet op. Rij je met een auto waarvan de apk is verlopen of die niet aan de eisen voldoet? Dan kun je in 2023 een boete krijgen van € 160,-. Heeft jouw oldtimer geen geldige apk, maar wil je binnenkort de schorsing van het kenteken opzeggen? Dan moet je er wel voor zorgen dat je de auto voor die tijd door de apk-keuring komt. Gelukkig mag met een auto zonder geldige apk, wel naar de garage rijden om deze te apk te laten keuren. Dit mag alleen rond de tijd van de keuring. Ook moet je een afspraakbevestiging hebben en moet de auto wel verzekerd zijn. En door een aanmelding en goedkeuring via de evenementenregeling, kan het zo zijn dat je een enkele keer naar een evenement mag rijden met de oldtimer zonder dat je een geldige apk hebt.
Keuringsplicht en controle RDW
Schors je een kenteken, dan hoeft de auto tijdens die schorsingsperiode niet aan de apk-plicht te voldoen. Maar andersom geldt dit ook; voldoet een auto niet aan de apk dan kun je het kenteken schorsen óf je moet ervoor zorgen dat de auto binnen twee maanden wel door de apk-keuring heen komt. Je moet de auto dan dus laten herstellen en om deze daarna weer te laten keuren - let dan op de onderdelen die worden gekeurd bij de apk. In die periode waarin de auto niet apk is goedgekeurd, mag je de weg niet op met deze auto. Met uitzondering van de ritten naar de garage. Schors je het kenteken, dan moet je ervoor zorgen dat de auto niet op de openbare weg staat. Daaronder valt ook het parkeren langs de weg. De oldtimer moet je bij een schorsing dus op privéterrein zetten.
Voldoet de auto niet aan de apk-plicht, dan mag je de weg niet op. Maar de keuringsplicht heeft ook betrekking op de auto’s waarvan het kenteken een registratie heeft in het kentekenregister van de RDW. Hiervoor hoef je met de oldtimer niet de weg op te gaan. De enige manier waarop je niet apk-plichtig bent, is wanneer je het kenteken schorst. Laat je de auto staan omdat deze geen geldige apk heeft, maar is het kenteken niet geschorst? Dan kun je alsnog, dus ondanks dat je de weg niet opgaat, een boete ontvangen van de RDW. En let ook op; zonder geldige apk, kun je ook geen autoverzekering afsluiten.
Andere hoofdstukken Oldtimerguide
We hebben een pdf-variant van de Oldtimerguide. Daar mag je ook naar verwijzen.
Autoverzekeringen vergelijken