Groene stroom is vooral populair onder inwoners van Zeeland (71,8%) en Limburg (69,3%). Friezen (59,5%) scoren wat dat aangaat het laagst. Dit blijkt uit een analyse van de overstappers bij vergelijkingssite Pricewise.nl in 2015. Op verzoek van BNR Nieuwsradio bestudeerden wij honderdduizenden orders van consumenten, die sinds 2010 via Pricewise switchten van leverancier.
65,5% kiest voor groen
Volgens consumentenwaakhond ACM gebruikt nu ruim 64% van de Nederlandse huishoudens groene stroom. “Gemiddeld genomen over alle twaalf provincies koos ruim 65,5% van onze klanten voor elektriciteit met een groen stroometiket. We lopen dus vooruit op de landelijke trend. Ik verwacht dat de vergroening van Nederland gestaag zal doorzetten. Steeds meer leveranciers leveren groene energie, ook vaker uit Nederland,” aldus directeur Hans de Kok van Pricewise, de grootste energievergelijker van Nederland.
Wil je deze kaart overnemen? Gebruik dan onderstaande code:
<div class="iframe-link" style="max-width: 960px; width: 100%; min-width: 380px; position: relative"><a style="text-decoration: none;" href="https://www.pricewise.nl/blog/overstappen-groene-stroom/"><span style="position: absolute; bottom: 12px; right: 0px; font-size: 14px; color: rgb(119, 119, 119); font-family: inherit;">Onderzoek door: Pricewise.nl</span><iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:700px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5756cfc2d14ef"></iframe></a></div>
Kopposities
“De kopposities van Zeeland en Limburg zijn wellicht te danken aan het feit dat energieleverancier Greenchoice daar lagere gastoeslagen hanteert dan zijn concurrenten, waardoor de gebundelde groene stroom- en gascontracten in die twee provincies net wat gunstiger qua prijs afsteken bij die van andere leveranciers,” plaatst directeur Hans de Kok van Pricewise als kleine kanttekening.
Groeiende liefde
In 2010 was stroom met een groen stroometiket (vooral uit zonne- en windenergie) behoorlijk wat duurder dan grijze stroom (uit o.a. kolencentrales). Niet veel later tilden veel leveranciers vergroende- en grijze stroom naar hetzelfde prijspeil. Dit kwam mede door de groeiende handel in goedkope certificaten voor groene stroom (waterkracht) uit o.a. Scandinavië. Dat men nu niet langer meer betaalde voor groene stroom gaf de belangstelling voor duurzame energie in 2014 en 2015 een flinke zet.
Prijs blijft leidend
Bij de bezoekers van Pricewise vlakte die interesse wat af. De Kok schrijft dat toe aan de sterke correlatie met de prijs van energie. “Prijs blijft nog altijd leidend in de keuze van consumenten voor hun energiecontract. Prijsvechters zoals energiedirect.nl, die in die 2014-2015 periode vaak de eerste plaatsen op de lijsten van de Pricewise-vergelijkingssite bezetten met scherp geprijsde aanbiedingen, scoorden daarom relatief goed. Ook met stroom zonder groen etiket. De keuzes die mensen maken bij een prijsvergelijker zijn doorgaans prijsgedreven, maar in toenemende mate spelen factoren als service en verduurzaming een belangrijke rol,” ziet De Kok.
Groen zelfs goedkoper
“Tegenwoordig zien we dat (nieuwe) energieleveranciers zoals Qurrent, Vandebron en Pure Energie er ook in slagen concurrerend te zijn met stroom o.b.v. een stroometiket uit eigen land, waar eerder Greenchoice en Eneco al op vooruitliepen. Ook gevestigde namen als Nuon, Essent en NLE bieden groen uit Nederland aan, soms zelfs goedkoper dan grijze stroom,” aldus De Kok.
In slappe was
Consumenten die een milieubewuste keuze maken, zitten over het algemeen beter in de slappe was en zijn meestal hoogopgeleid. Naarmate ze ouder worden groeit de belangstelling voor groene energie. De meeste afnemers van groene stroom zijn doorgaans 35 tot 65 jaar en ouder. De meeste contracten worden afgesloten door mannen. Slechts 27% wordt ondertekend door een vrouw. “Onze ervaring leert dat interesse voor energie ook onder vrouwen groeit,” aldus directeur De Kok van Pricewise.
Wil je deze grafiek overnemen? Gebruik dan onderstaande code:
<div class="iframe-link" style="max-width: 960px; width: 100%; min-width: 380px; position: relative"><a style="text-decoration: none;" href="https://www.pricewise.nl/blog/overstappen-groene-stroom/"><span style="position: absolute; bottom: 12px; right: 0px; font-size: 14px; color: rgb(119, 119, 119); font-family: inherit;">Onderzoek door: Pricewise.nl</span><iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:500px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5756d16de09ad"></iframe></a></div>
Dorpen groener
In de vijf grootste steden van ons land wordt – bij de keuze voor energie – verhoudingsgewijs minder rekening gehouden met de gevolgen voor gezondheid en natuur. Dat komt zeer waarschijnlijk door de prijscorrelatie (i.c.m. het verbruik per woning) en doordat daar relatief veel mensen met een lager inkomen en opleiding wonen.
Bevolkingsdichtheid van invloed
Hoe lager de bevolkingsdichtheid van een stad of plattelandsgemeente, hoe hoger het percentage inwoners dat kiest voor groene stroom. Het verschil tussen de uitersten ‘zeer sterk stedelijk’ (meer dan 2.500 adressen per km2) en ‘niet stedelijk’ (minder dan 500 adressen per km2) is aanzienlijk: 71 tegen 77%.
Stad Utrecht op 1
Van de vijf grootste steden is Utrecht met 80,4% koploper, als het om de keuze voor duurzame elektriciteit gaat. Gevolgd door Eindhoven (77,1%), Den Haag (76,9%) en Amsterdam (76,0%). Rotterdam sluit de top 5 met 74,8%. Het beeld in de stad Utrecht bevestigt dat welgestelden meer budget en oog hebben voor het milieu: in de inkomenscategorie tot € 1.500,- kiest 70,1% groen, in de categorie meer dan € 5.500,- is dat liefst 90,9%. In de leeftijdscategorie tot 25 jaar heeft 71,3% groene stroom, bij 65-plus is dat 88,7%.
Wil je deze grafiek overnemen? Gebruik dan onderstaande code:
<div class="iframe-link" style="max-width: 960px; width: 100%; min-width: 380px; position: relative"><a style="text-decoration: none;" href="https://www.pricewise.nl/blog/overstappen-groene-stroom/"><span style="position: absolute; bottom: 12px; right: 0px; font-size: 14px; color: rgb(119, 119, 119); font-family: inherit;">Onderzoek door: Pricewise.nl</span><iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:400px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5756c9afdedd4"></iframe></a></div>
Provinciehoofdsteden
Van de 12 provinciehoofdsteden springt Middelburg eruit als nummer 1 met 81,8%, gevolgd door Maastricht met 80,7% en Utrecht, die met 80,4% ook als de beste grote stad presteerde. In dit rijtje staat Leeuwarden stijf onderaan met 72,1% – hetgeen overeenkomt met de matige score die Friesland als provincie ook al kenmerkte. In de middenmoot van provinciehoofdsteden staan onder meer Assen (77,2%) en Lelystad (76,6%).
Wil je deze grafiek overnemen? Gebruik dan onderstaande code:
<div class="iframe-link" style="max-width: 960px; width: 100%; min-width: 380px; position: relative;"><a style="text-decoration: none;" href="https://www.pricewise.nl/blog/overstappen-groene-stroom"><span style="position: absolute; bottom: 12px; right: 0px; font-size: 14px; color: #777777; font-family: inherit;">Onderzoek door: Pricewise.nl</span><iframe class="localfocusvisual" style="width: 100%; height: 550px; overflow: hidden;" src="https://localfocus2.appspot.com/57601b32e3b6e" width="300" height="150" frameborder="0"></iframe></a></div>
Groene stroom uit eigen land is hip
“Het is tegenwoordig hip om te weten waar je groene stroom precies vandaan komt. Mensen vinden het hartstikke leuk als ze dat tegen hun buren kunnen zeggen of op verjaarspartijtjes,” signaleert Hans de Kok van Pricewise.
Aanwakkeren
“Leveranciers wakkeren die trend ook aan met hun commercials op radio en tv, over windenergie uit de Eemshaven en stroom van zonneparken in Zwolle. Beide ontwikkelingen versterken elkaar en samen zullen ze de vraag naar duurzame energie – naar verwachting – een flinke boost geven.”
Recordhoeveelheid
Vorig jaar namen huishoudens en bedrijven een recordhoeveelheid stroom met een groen etiket af, meldt Certiq – de instelling die groene stroom certificeert: 12% meer dan in 2014. 30% daarvan werd geproduceerd in Nederland. Dat is mede te danken aan de grootschalige wind- en zonne-parken, die meer en meer uit de grond worden gestampt. Maar ook door een toenemend aantal particulieren dat zonnepalen op hun daken liet monteren.
Afvalverbranding
Groene stroom is elektriciteit die wordt opgewekt uit energiebronnen die als duurzaam bestempeld worden, zoals windturbines (molens) en zonnepanelen. De elektriciteit die wordt gewonnen bij afvalverbrandingsinstallaties is minder groen, omdat er ook schaarse grondstoffen en fossiele restproducten in zitten. Het verbranden van biomassa (snoeiafval en afvalhout) gaat door voor groen, maar daar is niet altijd consensus over. Er worden in Canada bomen gekapt en vermalen om hier in Nederland te worden verstookt. Het transport naar ons land is dus (ook) milieubelastend. Stroom genereren of besparen uit aardwarmte wordt in ons land nauwelijks toegepast. Net zo min als golfslagenergie en getijdenenergie. Alhoewel van deze laatste recentelijk in de Oosterscheldekering een nieuwe centrale is geplaatst.
Andere energie
Wie voor thuis groene stroom (of groen gas) bestelt bij de energieleverancier, ontvangt geen andere energie. Er is maar één stroomnet (en ook één gasleidingensysteem) en daar gaan alle soorten energie doorheen: van kernenergie tot groene stroom. Hoe meer mensen gebruikmaken van een groene leverancier die flink inkoopt (of zelfs als producent ook investeert) in bijvoorbeeld windturbines, hoe meer groene energie er kan worden geproduceerd. En dat maakt dus zeker een verschil.
Certificaten
Veel groene stroom uit Duitsland en Denemarken wordt echt ‘geïmporteerd’ en daadwerkelijk toegevoegd aan ons elektriciteitsnetwerk en -capaciteit. Daar heeft onze bevolking derhalve baat bij. Nederlandse energieleveranciers kopen ook groene (waterkracht) stroomcertificaten uit bijvoorbeeld Scandinavië. Ze doen dat middels certificatenhandel. De stroom blijft dan in die landen en wordt daar verbruikt. Groene stroom die in Nederland wordt opgewekt lijkt primair goed voor Nederland en – omgekeerd – secundair voor de rest van Europa.
Keuzefilter
Dit jaar heeft Pricewise op de website voor het eerst een speciaal keuzefilter voor ‘Groene stroom uit Nederland’. Uit de eerste meetgegevens blijkt dat het keuzefilter populair is onder bezoekers. Het is volgens onze analisten echter nog wat te vroeg om daar stevige conclusies aan te verbinden.
Laat een reactie achter